fbpx
Przejdź do treści

Białko w wersji wegańskiej

Większość ludzi zakłada, że mięso oraz produkty mięsnego pochodzenia są najlepszym źródłem białka. A co jeśli akurat nie masz ochoty na krwawy stek? Sprawdź, jakie niemięsne produkty pomogą Ci dostarczyć Twojemu organizmowi odpowiednią ilość białka.

Fasola

Na puszkę czarnej fasoli przypada jedynie 110 kalorii, 1 g (!) tłuszczu i 7 g białka. Leah Kaufman, dietetyk, proponuje, by na talerzu łączyć fasolę z ryżem lub kukurydzą. Takie połączenie stanowi źródło wartościowych dla naszego organizmu aminokwasów.

Komosa ryżowa (quinoa)

Surowa komosa zawiera 170 kalorii, 2,5 g tłuszczu i 7 g białka. Co więcej, jej nasiona jako jedyne zawierają wszystkie najważniejsze dla organizmu człowieka aminokwasy. Dietetycy tłumaczą, że podczas, gdy inne ziarna i nasiona wymagają łączenia z inną żywnością, by stać się idealnym źródłem białka, quinoa sama zawiera niezbędne składniki odżywcze, które odnaleźlibyśmy w mięsie.

Tofu

Połowa opakowania tofu, czyli twarożku sojowego, ma w sobie 94 kalorie, 5 g tłuszczu oraz 10 g białka. Tofu jest dostępne w wielu rodzajach, dzięki czemu można je przyrządzać na dużo sposobów.

Tempeh

Jest to sfermentowany produkt wytwarzany z nasion soi. Połowa opakowania zawiera 160 kalorii i aż 15 g białka, jednakże jednocześnie zawiera ok. 9 g tłuszczu.

Orzechy

Orzechy stanowią bogate źródło składników odżywczych, białka i błonnika. Mimo tego, że mają w sobie sporo kalorii, warto wiedzieć, że umiarkowane ich spożycie… odchudza. Większość z nich zawiera kwas omega-9, który wspiera przemianę materii.

Źródło: https://www.mensfitness.com/

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.