Przejdź do treści

Badania na temat mleka

Najnowsze badania na temat trawienia mleka mogą prowadzić do opracowania nowych produktów mlecznych dla wcześniaków, napojów odchudzających i potencjalnie nowych systemów przyjmowania leków.

Podczas gdy wartości odżywcze mleka są doskonale znane, przeprowadzono niewiele badań na temat szczegółowej struktury mleka oraz tego, jaka interakcja zachodzi pomiędzy tłuszczami w nim zawartymi a układem trawiennym.

Zespół badawczy kierowany przez dr Stefana Salentiniga i prof. Ben Boyd z Monash Institute of Pharmaceutical Sciences (MIPS) przeanalizował nanostruktury mleka, aby dowiedzieć się, jakie interakcje zachodzą między składnikami mleka a ludzkim systemem pokarmowym.

Odkryli, że mleko, podczas jego trawienia, ma geometrycznie uporządkowaną strukturę.

Dr Salentinig jest zdania, że badanie może być zaczątkiem projektu rozwoju nowych produktów mlecznych. Może to również prowadzić do nowego systemu przyjmowania leków.

 

Źródło: http://www.tgtechno.com

Autor

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.