fbpx
Przejdź do treści

Picie przez matkę słodzonych napojów może wiązać się z objawami ADHD u dzieci  

gazowany słodzony napój cola coca adhd
Fot. pixabay.com

Zespół norweskich, szwedzkich i holenderskich naukowców badających dużą kohortę populacyjną Norwegii poinformowali niedawno w European Journal of Nutrition, że codzienne spożycie przez matkę słodzonych napojów gazowanych (SCB) w czasie ciąży wiązało się ze wzrostem objawów ADHD u potomstwa w wieku 8 lat.

Właściwa dieta podczas ciąży to podstawa. Potwierdzają to wyniki badań międzynarodowego zespołu.

ADHD wynika zarówno z genów jak i przyzwyczajeń 

ADHD jest złożonym zaburzeniem wieloczynnikowym, w którym zarówno geny, jak i środowisko przyczyniają się do jego rozwoju. Jednak dokładna przyczyna zaburzenia jest wciąż niejasna. Badanie międzynarodowego zespołu zostało oparte na danych z Norweskiego Badania Kohortowego Matki, Ojca i Dziecka (MoBa) oraz Medycznego Rejestru Urodzenia Norwegii (MBRN). MoBa to duże, prospektywne, populacyjne badanie kohortowe dotyczące ciąż, prowadzone przez Norweski Instytut Zdrowia Publicznego. Uczestnicy zostali zrekrutowani z całej Norwegii w latach 1999-2008.  

Uczestniczące w badaniu kobiety odpowiedziały w czasie ciąży na trzy kwestionariusze, z których drugi był kwestionariuszem częstotliwości spożywania pokarmów, wprowadzonym w 2002 roku i wypełnionym w połowie ciąży. Po porodzie ankiety zostały przekazane rodzinie, gdy dziecko miało 6 miesięcy, 18 miesięcy oraz 3, 5, 7 i 8 lat, a kolejne ankiety, gdy dziecko jest nastolatkiem. Kohorta liczy obecnie 114 500 dzieci, 95 200 matek i 75 200 ojców.  

W przypadku ciąż MoBa dane są rutynowo łączone z MBRN, krajowym rejestrem zdrowia opartym na obowiązkowych raportach dotyczących ciąż i wyników porodów dla wszystkich urodzeń w Norwegii od 1967 roku. Badana populacja składała się z 39870 par matek matka-dziecko, które odpowiedziały na kwestionariusz częstotliwości jedzenia i kwestionariusz, gdy ich dziecko miało 8 lat.  

Większe prawdopodobieństwo ADHD 

Badana populacja składała się z 39870 par matek matka-dziecko. Ekspozycja została zdefiniowana jako pobranie przez matkę SCB (słodzonego cukrem i sztucznie słodzonego), nie przyjmując dziennego spożycia jako odniesienia. Pozytywnym wynikiem badania zostały określone objawy ADHD u potomstwa, oceniane jako ciągły standaryzowany wynik ADHD oraz jako wynik binarny składający się z sześciu lub więcej objawów ADHD w porównaniu z pięcioma objawami lub mniej. 

Skala powiązań w ADHD ze słodzonymi napojami została określona jako słaba (15-21% zwiększone względne ryzyko wystąpienia u potomstwa 6 lub więcej objawów ADHD), co sugeruje, że SCB odgrywa jedynie niewielką rolę w etiologii ADHD. Jednak dalsze badania nad czynnikami sprawczymi są uzasadnione, ponieważ SCB to częste narażenie, a nawet niewielkie zmniejszenie ryzyka może nadal mieć znaczenie dla objawów ADHD u dzieci na poziomie populacji. 

 Źródło: News Medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Tematy:

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.