fbpx
Przejdź do treści

Picie przez matkę słodzonych napojów może wiązać się z objawami ADHD u dzieci  

gazowany słodzony napój cola coca adhd
Fot. pixabay.com

Zespół norweskich, szwedzkich i holenderskich naukowców badających dużą kohortę populacyjną Norwegii poinformowali niedawno w European Journal of Nutrition, że codzienne spożycie przez matkę słodzonych napojów gazowanych (SCB) w czasie ciąży wiązało się ze wzrostem objawów ADHD u potomstwa w wieku 8 lat.

Właściwa dieta podczas ciąży to podstawa. Potwierdzają to wyniki badań międzynarodowego zespołu.

ADHD wynika zarówno z genów jak i przyzwyczajeń 

ADHD jest złożonym zaburzeniem wieloczynnikowym, w którym zarówno geny, jak i środowisko przyczyniają się do jego rozwoju. Jednak dokładna przyczyna zaburzenia jest wciąż niejasna. Badanie międzynarodowego zespołu zostało oparte na danych z Norweskiego Badania Kohortowego Matki, Ojca i Dziecka (MoBa) oraz Medycznego Rejestru Urodzenia Norwegii (MBRN). MoBa to duże, prospektywne, populacyjne badanie kohortowe dotyczące ciąż, prowadzone przez Norweski Instytut Zdrowia Publicznego. Uczestnicy zostali zrekrutowani z całej Norwegii w latach 1999-2008.  

Uczestniczące w badaniu kobiety odpowiedziały w czasie ciąży na trzy kwestionariusze, z których drugi był kwestionariuszem częstotliwości spożywania pokarmów, wprowadzonym w 2002 roku i wypełnionym w połowie ciąży. Po porodzie ankiety zostały przekazane rodzinie, gdy dziecko miało 6 miesięcy, 18 miesięcy oraz 3, 5, 7 i 8 lat, a kolejne ankiety, gdy dziecko jest nastolatkiem. Kohorta liczy obecnie 114 500 dzieci, 95 200 matek i 75 200 ojców.  

W przypadku ciąż MoBa dane są rutynowo łączone z MBRN, krajowym rejestrem zdrowia opartym na obowiązkowych raportach dotyczących ciąż i wyników porodów dla wszystkich urodzeń w Norwegii od 1967 roku. Badana populacja składała się z 39870 par matek matka-dziecko, które odpowiedziały na kwestionariusz częstotliwości jedzenia i kwestionariusz, gdy ich dziecko miało 8 lat.  

Większe prawdopodobieństwo ADHD 

Badana populacja składała się z 39870 par matek matka-dziecko. Ekspozycja została zdefiniowana jako pobranie przez matkę SCB (słodzonego cukrem i sztucznie słodzonego), nie przyjmując dziennego spożycia jako odniesienia. Pozytywnym wynikiem badania zostały określone objawy ADHD u potomstwa, oceniane jako ciągły standaryzowany wynik ADHD oraz jako wynik binarny składający się z sześciu lub więcej objawów ADHD w porównaniu z pięcioma objawami lub mniej. 

Skala powiązań w ADHD ze słodzonymi napojami została określona jako słaba (15-21% zwiększone względne ryzyko wystąpienia u potomstwa 6 lub więcej objawów ADHD), co sugeruje, że SCB odgrywa jedynie niewielką rolę w etiologii ADHD. Jednak dalsze badania nad czynnikami sprawczymi są uzasadnione, ponieważ SCB to częste narażenie, a nawet niewielkie zmniejszenie ryzyka może nadal mieć znaczenie dla objawów ADHD u dzieci na poziomie populacji. 

 Źródło: News Medical

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Piotr Celej

Dziennikarz od ponad dekady. Prywatnie miłośnik zdrowej kuchni, sportu i historii.