fbpx
Przejdź do treści

3 TOP produkty, o których każda ciężarna powinna pamiętać

dieta w ciąży
for. 123rf.com

Ciąża to czas, gdy w organizmie kobiety zachodzi wiele zmian – zarówno wizualnych jak i hormonalnych. Pociągają one za sobą zwiększone zapotrzebowanie na energię, składniki odżywcze czy płyny. Dlaczego tak się dzieje? W trakcie ciąży organizm kobiety zużywa więcej energii na wzrost płodu i łożyska, jak również na intensywniejszą pracę serca oraz płuc.

Biorąc to wszystko pod uwagę, niezwykle ważne jest, by dieta kobiety ciężarnej była różnorodna i pełnowartościowa. Wybory żywieniowe mamy będą bowiem oddziaływać na przyszły metabolizm dziecka. „Programując żywieniowo” swojego malucha, ciężarna może zmniejszać u niego ryzyko wystąpienia nadwagi, otyłości czy nadciśnienia w późniejszym wieku.

O jakich produktach powinny pamiętać kobiety w ciąży?

1. RYBY

Są one źródłem kwasu tłuszczowego DHA, o którego dostarczenie każda ciężarna powinna zadbać. Jest on bowiem niezbędny zarówno płodowi, jak i noworodkowi, dla prawidłowego rozwoju poznawczego oraz ostrości widzenia. W okresie ciąży za dodatkowy dowóz opisywanego kwasu tłuszczowego jest odpowiedzialne łożysko. Tłuszcze omega-3, gromadzone w okresie płodowym, w około 65% skoncentrowane są w tkance tłuszczowej, zaś w około 4% w mózgu. Dlatego tak ważne jest zadbanie o systematyczną konsumpcję ryb, w szczególności tłustych morskich, takich jak łosoś, śledź czy szprot. Gdy przyszła mama nie jest w stanie zadbać o ten warunek, powinna postawić na suplementację. Według Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego (2014) dobowe zapotrzebowanie na nienasycone kwasy tłuszczowe podczas ciąży wynosi od 600 mg DHA, a warunkach znacznego niedoboru 1000 mg.

2. ZIELONE WARZYWA

Świetnym źródłem kwasu foliowego jest w szczególności szpinak, brokuł czy sałata. Witamina ta jest niezbędna do prawidłowego dojrzewania erytrocytów, czyli czerwonek krwinek. Odgrywa też ważną rolę w syntezie DNA, ale co najważniejsze, zapobiega wadom cewy nerwowej (zawiązek układu nerwowego płodu), usprawniając jej tworzenie u nowo rozwijającego się organizmu. Dodatkowo – co ciekawe – długotrwałe przyjmowanie kwasu foliowego zmniejsza ryzyko rozwoju raka szyjki macicy.

3. WODA

Kobieta ciężarna powinna wypijać każdego dnia około 2,3 litra płynów. Właściwe nawodnienie organizmu jest niezbędne do produkcji płynu owodniowego oraz właściwego rozwoju i funkcji tkanek płodu. Można zdecydować się na wodę średniozmineralizowaną o ogólnej zawartości soli mineralnych, wynoszącej 500-1500 mg/ litr. W celu urozmaicenia smaku, warto dorzucić do niej plastry cytryny, ogórka oraz listki mięty bądź bazylii – by było nie tylko zdrowo, lecz także smacznie!

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Magdalena Czyrynda-Koleda

Dietetyczka, absolwentka SGGW oraz Szkoły Wyższej Psychologii Społecznej na kierunku psychodietetyka. Przyjmuje w warszawskiej klinice FertiMedica oraz w poradni Z kaloriami na pieńku. Jak sama o sobie mówi, „niepłodna z rynku wtórnego", choć na pierwotnym też miała nie lada wyzwanie. Mama 6,5-latka z IUI.