fbpx
Przejdź do treści

3 przepisy polecane w Hashimoto, którymi zdrowo wejdziesz w Nowy Rok!

Początek roku często wiąże się z postanowieniami dotyczącymi zdrowszego stylu życia, sportu, odżywiania. Nie chodzi oczywiście tylko o chęć chudnięcia, czy tycia, ale przede wszystkim o lepsze samopoczucie. Są to szczególnie istotne postanowienia jeśli zmagamy się z Hashimoto.

„Jesteś tym, co jesz” – to jedno z popularniejszych przekonań odnośnie żywienia. Coś w tym zapewne jest, biorąc pod uwagę wyniki badań. Pisaliśmy niedawno w naszym portalu o tym, co osobom zmagającym się z Hashimoto doradzają eksperci [TUTAJ]. Jest to niezwykle ważne, bowiem okazuje się, że żywieniem można zmienić wyniki badań i tym samym poprawić swoje zdrowie.

Na podstawie przedstawionych danych, postanowiliśmy stworzyć 3 przepisy, którymi zdrowo wejdziesz w Nowy Rok. Warto jednak przy tym wszystkim pamiętać, że zdrowe odżywianie nie kończy się na jednym wartościowym posiłku robionym od święta. Dobre wybory powinny towarzyszyć nam na co dzień.

1. Warzywna moc soku

img_7667

Eksperci szczególnie podkreślają, jak ważne w diecie są warzywa. To one powinny być podstawą żywienia osób zmagających się z Hashimoto. Unikać należy jednak takich roślin, które mogą hamować wchłanianie składników odżywczych, jak na przykład soja, czy szpinak.

Sok, który proponujemy składa się z:

– ogórka

– buraka

– marchwi

– jabłka

– pomarańczy

– cytryna

– imbiru

Wszystkie warzywa i owoce myjemy, a następnie wyciskamy w sokowirówce. Pamiętajmy jednak, że zanim wypijemy sok zawierający świeże buraki, powinniśmy odczekać minimum pół godziny. Jest to czas niezbędny do tego, aby drażniące dla żołądka składniki zdążyły się utlenić.

2. Lekka przekąska z awokado

cucumber-1804440_1280

Pyszna i lekka sałatka, którą możemy zapakować w pudełeczko i zabrać, jako zdrowe drugie śniadanie do pracy. Co prawda awokado ma w sobie wiele kalorii, ale pochodzą one głównie ze zdrowych tłuszczów. Awokado korzystnie wpływa na układ krwionośny. Polecane jest także kobietom w ciąży, bowiem jest dobrym źródłem kwasu foliowego.

Składniki:

– awokado

– ogórek

– szczypiorek

– rzodkiewka

– sól

– czarny pieprz

– odrobina soku z cytryny

Wszystkie składniki pokroić na drobne kawałki i wymieszać. Konsystencja awokado (pamiętajmy, aby było dojrzałe i miękkie) sprawi, że każdy element znakomicie się ze sobą połączy. Pieprz i sól podkreślą delikatne smaki składników. Podobnie jak odrobina soku z cytryny, który dodatkowo pozwoli awokado zachować jasną barwę.

3. Grillowany łosoś z warzywami

salmon-518032_1280

Łosoś zawiera w sobie dużą ilość zdrowych tłuszczów i białka. Nie ma za to węglowodanów, co jest niezwykle istotne, w polecanej osobom zmagającym się z Hashimoto, niskowęglowodanowej diecie.

– filety z łososia

– cytryna

– sól, pieprz

– olej kokosowy

– warzywa do towarzystwa: rukola, pomidor, cukinia, czerwona cebula

Od filetów z łososia oddzielamy skórę. Przyprawiamy solą i pieprzem, możemy delikatnie posmarować olejem kokosowym (w zależności od tego, czy lubimy jego smak). Rybę wrzucamy na patelnię grillową, obserwując stan przygotowania, obracamy na drugą stronę. Możemy też grillować w piekarniku, który posiada odpowiednią funkcję. Potrzebna jest wtedy wysoka moc piekarnika, grillujemy na najwyższej półce przez około 10-15 minut.

Do ryby podajemy lekką sałatkę złożoną ze świeżych warzyw.

SMACZNEGO!

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, redaktorka prowadząca e-magazyn oraz portal Chcemy Być Rodzicami, absolwentka UW. Obecnie studentka V roku psychologii klinicznej na Uniwersytecie SWPS oraz była słuchaczka studiów podyplomowych Gender Studies na UW. Współautorka książki "Kobiety bez diety".