fbpx
Przejdź do treści

10 produktów wspomagających kobiecą płodność

Przygotowując się do ciąży, niekoniecznie musimy dokonywać wielkich zmian. Czasem wystarczy dodać coś do diety. Oto wybrane dziesięć produktów, które poprawią Twoją płodność.

1.Tłusty nabiał – mowa tu np. o pełnotłustym mleku lub jogurcie. Długofalowe amerykańskie badania wykazały, że zjedzenie dziennie przynajmniej jednej porcji zmniejsza ryzyko wystąpienia problemów z owulacją o 22%. Jeśli w dbasz o wagę, radzimy ograniczać coś innego (np. cukry proste) a nie pełnotłusty nabiał – jedzenie jednej porcji dziennie nabiału innego niż pełnotłusty zwiększa ryzyko problemów z owulacją o 11%.

2. Orzechy laskowe i migdały – bogate źródło witaminy E, która wpływa korzystnie na płodność, pomaga utrzymać właściwy poziom hormonów, działa na odpowiedni rozwój płodu, zapobiega krwotokom i poronieniom. Oprócz tego działa odmładzająco oraz chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Już garść tych orzechów zaspokaja jej dzienne zapotrzebowanie.

3. Ryby morskie – dostarczają NNKT, czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wspomagają funkcjonowanie narządów rozrodczych. Unikaj jednak rybiej skóry, w której odkłada się najwięcej toksyn.

4. Olej słonecznikowy – zwycięzca pod względem zawartości witaminy E, zawiera również NNKT; oprócz wpływu na płodność wspomaga układ odpornościowy oraz obniża poziom cholesterolu. Warto dodawać go do surówek, sosów, dressingów oraz innych potraw. Ale uwaga: olej słonecznikowy stosuje się tylko na zimno – nie należy go podgrzewać ani używać go do smażenia.

5. Pestki dyni – bogate w cynk, który zwiększa libido oraz zdolność do przeżywania orgazmu; reguluje również cykl menstruacyjny oraz funkcjonowanie endometrium (buduje receptory dla hormonów płciowych), jest niezbędny do prawidłowego rozwoju i wzrostu płodu.

6. Wątróbka – zawiera dużo żelaza, które wspomaga dojrzewanie komórki jajowej i zarodka, zapobiega również niedokrwistości. Kopalnia witaminy B12, która zwiększa grubość endometrium (co zwiększa szansę na zagnieżdżenie zarodka) oraz zmniejsza ryzyko poronienia. Cielęca zawiera dodatkowo cynk.

7. Otręby pszenne – źródło cynku, a przede wszystkim cennej witaminy B6, która uczestniczy w powstawaniu progesteronu, reguluje poziom prolaktyny oraz wydłuża fazę lutealną.

8. Szpinak – dostarcza witaminy E, kwasu foliowego, żelaza, cynku oraz selenu

9. Awokado – zawiera aż 20-30% NNKT, a do tego znaczące ilości witaminy B6, E oraz C. Ta ostatnia wpływa na długość fazy lutealnej.

10. Olej z wiesiołka – zwiększa ilość śluzu płodnego, który jest niezbędny w procesie zapładniania, ponieważ umożliwia plemnikom przetrwanie oraz dotarcie do komórki jajowej. Olej należy stosować w dawce 1500-3000 mg dziennie. Przyjmowanie zaczyna się pierwszego dnia cyklu i trwa tylko do momentu owulacji. Przyjmowanie go w drugiej fazie cyklu mogłoby mieć niekorzystne działanie w przypadku gdyby doszło do zagnieżdżenia zarodka. Magdalena Katana

Dostęp dla wszystkich

Wolny dostęp

Ten materiał dostępny jest dla wszystkich czytelników Chcemy Być Rodzicami. Ale możesz otrzymać więcej posiadając Kontro Premium!

Autor

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.