Przejdź do treści

Zła dieta a przedwczesny poród

341.jpg

Uniwersytet badań Adelaide jako pierwszy potwierdził, że kobiety, które odżywiają się w nieprawidłowy sposób przed zajściem w ciążę, są bardziej narażone na przedwczesny poród niż te, które stosują zdrową dietę.

Naukowcy z University of Adelaide’s Robinson Research Institute przebadali nawyki żywieniowe ponad 300 kobiet z południowej Australii.

Opublikowane w The Journal of Nutrition wyniki pokazują, że kobiety, które przed ciążą konsekwentnie stosowały dietę bogatą w białka i owoce, rzadziej rodziły przed terminem. Natomiast te, które nagminnie spożywały produkty z wysoką ilością tłuszczu i cukru były o 50 % bardziej narażone na przedwczesny poród.

„Pród rzedwczesny jest główną przyczyną chorób i śmierci niemowląt i występuje w przypadku jednej na 10 ciąż na całym świecie. Powinniśmy jak najlepiej zrozumieć warunki, które do niego prowadzą, gdyż pomoże to ratować zdrowie i życie niemowląt”, mówi autor dr Jessica Grieger, pracownik naukowy z Robinson Research Institute.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Aktywność fizyczna po ciąży

342.jpg

To, w jaki sposób kobieta postrzega codzienną aktywność fizyczną, w tym ćwiczenia, może być wskaźnikiem pozwalającym przewidzieć, jaką wagę zachowa kobieta w okresie kilku lat po ciąży, mówi profesor Michigan State University.

James Pivarnik, profesor kinezjologii i epidemiologii na MSU, przeprowadził badanie, które polegało na obserwacji 56 kobiet w okresie ciąży oraz mierzeniu poziomu ich aktywności fizycznej wraz z barierami, które utrudniały badanym wykonywanie ćwiczeń oraz zdolnością do pokonywania tych barier..

Po sześciu latach zespół badawczy poddał ponownej analizie mniej niż połowę z wcześniej badanych. Okazało się, że kobiety, które uważały się za mniej zdolne do pokonywania barier, po ciąży straciły mniej kilogramów niż pozostałe panie. Główne bariery, które zostały zidentyfikowane w badaniu uwzględniały kwestię opieki nad dziećmi, brak czasu oraz motywacji.

Dalsze badania mogą pomóc pracownikom służby zdrowia lepiej zrozumieć, co powstrzymuje kobiety przed aktywnością fizyczną oraz pomóc im się z tym uporać.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com 

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

6 najczęstszych przyczyn nadwrażliwości zębów

340.jpg

Nadwrażliwość zębów jedną z powszechnych dolegliwości jamy ustnej. Objawia się przede wszystkim uczuciem dyskomfortu podczas jedzenia bardzo ciepłych lub bardzo zimnych pokarmów. Według naukowców z University of Washington, nadwrażliwość dotyczy głównie ludzi młodych, osoby z cofniętymi dziąsłami, osoby stosujące domowe sposoby wybielania zębów oraz częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Do przyczyn nadwrażliwości zębów należą:

 1. Uszkodzone szkliwo

Szkliwo jest głównym obrońcą zębów i w wyniku jego uszkodzenia odsłonięciu ulega zębina, co jest bezpośrednią przyczyną bólu podczas jedzenia gorących, zimnych czy kwaśnych pokarmów. Również chłodne powietrze, wdychane przez usta, może powodować krótkotrwały, przeszywający ból.

2.Cytrusy i napoje gazowane

Owoce cytrusowe oraz napoje gazowane zawierają duże ilości kwasów obniżających pH w jamie ustnej, co prowadzi do demineralizacji zębów. Po spożyciu tych produktów powinno się przepłukać jamę ustną, zaczekać 30 minut i dopiero po tym czasie umyć zęby. W przeciwnym wypadku szkliwo ulega ścieraniu, co powoduje nadwrażliwość zębów.

3. Pasty wybielające

Wbrew pozorom, wysoka biel nie jest zdrowa dla naszych zębów. Jednym ze sposób na białe zęby jest używanie past wybielających, o bardzo wysokim RDA, czyli wskaźniku ścieralności szkliwa. Stosowane nadmiernie, przez dłuższy czas, zamiast wybielania mogą prowadzić do uszkodzeń szkliwa.  Zaleca się stosowanie tych past naprzemiennie z pastami zawierającymi związku potasu i aminofluorek, które odbudowują warstwę ochronną zębów.

4. Zbyt twarda szczoteczka

Do nadwrażliwości może również prowadzić używanie zbyt twardej szczoteczki, szczególnie przy energicznym myciu zębów. Powoduje to obniżenie linii dziąseł, odsłonięcie szyjek zębowych, a także uszkodzenie szkliwa. Należy pamiętać, że szczoteczka, która po 2 – 3 tygodniach stosowania ulega rozwarstwieniu, może być oznaką zbyt mocnego szorowania zębów.

5. Uszkodzenie zębów

Zęby, które zostały uszkodzone np. podczas urazu, są bardziej podatne na nadwrażliwość. Ukruszone lub popękane zęby mogą być nie tylko nadwrażliwe na różne pokarmy, ale również mogą prowadzić do poważniejszych dolegliwości, na skutek wnikania bakterii z płytki nazębnej.

6. Domowe sposoby wybielania

Domowe metody wybielania cieszą się coraz większą popularnością, co jednak wpływa niekorzystnie na kondycję naszych zębów. Produkty, takie jak cytryna, sól czy soda oczyszczona, uszkadzają zarówno szkliwo, jak i dziąsła, co nieuchronnie prowadzi do nadwrażliwości. Przed zastosowaniem tradycyjnej metody, skonsultuj ją ze swoim stomatologiem przed zastosowaniem.

 

Stomatolodzy zalecają stosowanie past do zębów z fluorem jako profilaktykę nadwrażliwości. Gdy to jednak nie wystarcza, warto poddać się zabiegowi fluoryzacji, który polega na pokryciu zębów preparatem o wysokim stężeniu fluoru. Powoduje on nie tylko wzmacnianie i uszczelnienie szkliwa, ale także wykazuje działanie przeciwpróchnicze. 

Katarzyna Wielgus

farmaceutka

Przeczytaj również

Cholina – to ona trzyma geny w ryzach

Geny tylko w 20 proc. wpływają na organizm, pozostała część to oddziaływanie otoczenia,
a szczególnie diety i środowiska zewnętrznego. Takie wnioski przynoszą wyniki badań naukowców, zajmujących się epigenetyką, czyli nauką, która od lat bada związek między czynnikami dietetycznymi
i środowiskowymi a ich wpływem na ekspresję lub wyciszenie genów.

Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Różnorodnie, kolorowo i regularnie – tak w trzech słowach można ująć najważniejsze wnioski i zalecenia ekspertów po debacie pt. „5 porcji zdrowia”, dotyczącej prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Ale niestety jak pokazują badania odżywianie młodszego pokolenia ciągle odbiega od tych zaleceń. Szczególnie trudno przekonać i zachęcić młodych ludzi aby w ich diecie regularnie pojawiały się warzywa, owoce oraz soki. O 5 porcjach zdrowia oraz o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka, dyskutowali eksperci.

Nowa piramida żywieniowa a ciąża

Jedną z najważniejszych wytycznych nowej piramidy żywieniowej jest aktywność fizyczna oraz dieta wzbogacona w tłuszcze roślinne. Jak nowe zalecenia WHO wpływają na staranie się o dziecko? Jakie oleje są najzdrowsze oraz co to są tłuszcze trans? Co i jak powinniśmy jeść przygotowując się do ciąży wyjaśnia dietetyk Kinga Twaróg oraz przedstawiciele firm medycznych.