Przejdź do treści

Suplementacja diety

Suplementy diety, to przede wszystkim witaminy i minerały, które mają za zadanie uzupełniać naszą dietę we wszystko, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. O tym, dlaczego są ważne i na co wpływają opowiedział dr n. med Krzysztof Kamiński ginekolog – położnik w rozmowie z Karoliną Kryś.

Które witaminy i minerały są najważniejsze dla człowieka?

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Wszystkie składniki diety są ważne. Jeżeli człowiek jest zdrowy i prawidłowo się ożywia to nie wymaga bezwzględnie żadnej suplementacji witaminowo-minerałowej. Natomiast rzeczywiście w pewnych sytuacjach takich jak ograniczanie nasłonecznienia, stosowania diet eliminacyjnych np. wegetariańskiej czy wegańskiej, w stanach chorobowych bądź w okresie rekonwalescencji wymagają suplementacji witamino-minerałowej. Stanem szczególnym jest ciąża i okres przygotowania się do ciąży ponieważ zwiększa się wtedy zapotrzebowanie na niektóre czynniki odżywcze. Zatem ta piramida żywieniowa musi być zmieniona dla kobiet w ciąży, bo zwiększa się zapotrzebowanie energetyczne u tych pacjentek oraz zmienia się struktura spożywanych pokarmów. A więc zmienia się zapotrzebowanie na białko, na wielonienasycone kwasy tłuszczowe czy węglowodany.

Czyli rozumiem, że uzupełnianie składników odżywczych tj. kwas foliowy, witamina D, żelazo, jod czy też kwas DHA  jest dla nich niezbędne?

Tak,  w szczególności jest to ważne dla pacjentek, które szykują się do ciąży lub są w ciąży. Bo trudno na przykład nastolatce, która nie współżyje i nie jest aktywna seksualnie zalecać suplementacji powiedzmy kwasem foliowym od 15 roku życia. Bo jeżeli odżywia się prawidłowo to nie potrzebuje tego. Natomiast jeżeli kobieta podejmuje współżycie, nawet młoda, a więc zakłada, że może zajść w ciążę to oczywiście takim kobietom aktywnym seksualnie, które są w okresie rozrodczym – zalecamy codzienną suplementacje właśnie kwasem foliowym.

Dlaczego akurat kwas foliowy i inne minerały?

Już wyjaśniam. Mamy właśnie te pięć elementów, których suplementacja  jest udokumentowana naukowo i dzięki temu wiemy, że stosowanie ich u kobiet w ciąży czy szykujących się do ciąży może istotnie poprawić warunki rozwojowe wewnątrzmaciczne dziecka. Do tych elementów należy właśnie kwas foliowy, który  redukuje ryzyko występowania wad cewy nerwowej, twarzoczaszki i kończyn i zmniejsza ryzyko chorób cywilizacyjnych po urodzeniu dziecka takich jak miażdżyca czy nowotwory. Dlatego zalecamy suplementację diety kwasem foliowym minimum 3 miesiące przed zajściem w ciążę by uzupełnić deficyty diety w foliany. 

Jod – zaleca się zwłaszcza w regionach endemicznych tj. świętokrzyska, sudecka i podkarpacka, powoduje to poprawę potencjału intelektualnego u dzieci, ponieważ w tych regionach notujemy zmniejszoną ilość jodu w wodzie. Dlatego w Polsce od wielu lat dodaje się jod do soli kuchennej. A ponieważ my położnicy ograniczamy ilość spożywanej soli przez kobiety ciężarne, bo tak jak mówimy chlorek sodu obciąża ładunkiem  osmotycznym nerkę. Zresztą Polacy dzisiaj za dużo spożywają soli w codziennej diecie i zalecenie powinno brzmieć „nie dosalaj potraw”. 

W związku z tym mogą istnieć deficyty jodu również na terenach nieendemicznych, dlatego w okresie ciąży, laktacji zalecamy suplementacje jodu.

Żelazo – dlatego, że zwiększa się na nie zapotrzebowanie u kobiet w ciąży, tak by nie występowała niedokrwistość z niedoboru żelaza. Zalecamy suplementację żelazem nie tylko po to aby ustrzec się niedokrwistości niedoborowej, ale także by poprawić odporność immunologiczną, która drastycznie spada w przypadkach zmniejszonych rezerw żelaza w organizmie. 

Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo jest spowodowane też tym, ze powiększająca się macica w ciąży wymaga dodatkowej ilości tego pierwiastka do syntezy mioglobiny – białka mięśniówki macicy zawierającego w swojej strukturze hem. Deficyty żelaza mogą  zaburzać kurczliwość mięśnia macicy w czasie porodu bądź połogu. Dlatego tak istotna jest suplementacja żelaza.

Witamina D – od września do kwietnia mamy zmniejszoną ilość nasłonecznienia i powinniśmy stosować prewencyjnie witaminę D z uwagi na to, że ona nie tylko uwapnia kościec u matki i dziecka, ale również jest w pewnym sensie „hormonem tkankowym”, który działa multipotencjalnie wywierając korzystny efekt metaboliczny w wielu narządach tj. wątroba, układ immunologiczny, nerwowo-mięśniowy, pokarmowy. Istnieją przekonujące dane, że suplementacja witaminy D poprawia odporność immunologiczną oraz skutkuje zmniejszeniem częstości występowania takich schorzeń cywilizacyjnych jak nadciśnienie tętnicze czy nowotworzenie u potomstwa w jego życiu dorosłym. 

DHA – czyli kwasy omega 3, wielonienasycone kwasy tłuszczowe. To są te składniki które możemy znaleźć w olejach ryb morskich, których spożycie w Polsce nie jest duże. Dzięki nim zmniejsza się ryzyko porodów przedwczesnych, wydłuża się czas trwania ciąży, zmniejsza się ryzyko zaburzeń potencjałów intelektualnych u dzieci. Mam na myśli zmniejszoną częstość nadpobudliwości ruchowej czyli ADHD. Dzieci są bardziej inteligentne w skali werbalnej i niewerbalnej. Współczynnik inteligencji dzieci, których mamy suplementowały DHA jest zdecydowanie wyższy. Zmniejsza się również zapadalność na choroby alergiczne oraz u tych dzieci notuje się mniej wad wzroku. 

A co z kofeiną? bo jak wiadomo wiele kobiet pije bardzo dużo kawy. 

Ma Pani słuszność, mimo iż kawa ani herbata nie są przeciwwskazane w ciąży. Aczkolwiek staramy się aby ta dawka kofeiny nie wywoływała tachykardii, czyli oczywiście to nie może być pięć czy sześć filiżanek mocnej kawy dziennie, ale jedną, dwie  z mlekiem jak najbardziej można wypić.

Z kolei większe ilości spożywanej kawy mogą być nie tyle przeciwwskazaniem co niepożądane ponieważ wywołują dwa stany. Po pierwsze kofeina zwiększa akcję serca matki, a w ciąży i tak obserwujemy krążenie hiperkinetyczne tzn. pobudzenie układu sercowo naczyniowego. Serce szybciej bije i objętość wyrzucanej krwi przez komory serca jest zdecydowanie większa. W związku z tym dołożenie takich substancji psychoaktywnych jaką jest kofeina w kawie czy teina w herbacie mogą spowodować pojawienie się tachykardii i zaburzeń rytmu serca. Dwa, kofeina i teina w dużych ilościach będą zwiększały filtrację kłębkową nerek, przez co będzie zwiększone wydalanie moczu i tutaj może dojść do wypłukiwania istotnych mikroelementów w ciąży takich jak magnez czy wapń przez co mogą się pojawiać skurcze mięśni.

Co z kobietami, które są w okresie prokreacyjnym, ale nie planują jeszcze ciąży. Czy one również powinny przyjmować suplementy diety?

Tak, mimo wszystko zalecany jest prewencyjnie kwas foliowy. Bo jeżeli kobieta jest aktywna seksualnie i nie zabezpiecza się w sposób pewny, czyli nosi implant, domaciczny system antykoncepcyjny lub przyjmuje na stałe tabletki antykoncepcyjne, to zalecamy jej przez cały okres reprodukcyjny przyjmowanie kwasu foliowego, a jak wiadomo większość ciąż w Polsce to ciąże nieplanowane. W związku z tym nie ma zaleceń, żeby młoda dziewczyna, która się opala, odżywia prawidłowo i nie stosuje diet eliminacyjnych oraz nie jest chora na przewlekłe choroby stosowała suplementy poza kwasem foliowym.

Kobiety, kobiety, a co z mężczyznami, czy oni również powinni dostarczać te wszystkie składniki odżywcze  dla organizmu i czy może to być powodem niepłodności ?

Jak najbardziej. Owszem, suplementacja niektórych witamin w pewnych stanach chorobowych, gdy jakość nasienia jest zła, rzeczywiście może wpływać na poprawę płodności  u mężczyzn. A kwas foliowy też powinien być spożywany przez panów, aczkolwiek nie wpływa to bezpośrednio na jakość plemników, ich żywotność, czy też fazy rozwojowe u dziecka czyli ta prewencja nie przekłada się np. wady rozwojowe potomstwa. Za to na pewno działa zmniejszając ryzyko chorób układu sercowo-naczyniowego czy nowotworzenie.

A u kobiet?

Też nie. Innymi słowy zmniejszenie podaży kwasu foliowego w diecie nie wpływa na płodność u kobiet. Natomiast w stanach zwiększonego zapotrzebowania jakim jest ciąża może powodować ujemne skutki biologiczne dla potomstwa. 

W jakich produktach możemy znaleźć te składniki, i czy są one wystarczająco bogate w minerały tak aby pokryć dobowe zapotrzebowanie?

Rzeczywiście wszystkie występują w diecie. Kwasy DHA to oczywiście ryby morskie oraz niektóre oleje roślinne, wapń – to nabiał, jod – znajdziemy w wodzie pitnej i jodowanej soli kuchennej , witamina D- to słońce oraz jako witamina rozpuszczalna w tłuszczach będzie obecna w takich produktach jak jajka, ryby, tłuszcze roślinne. I jeszcze jedna rzecz, a mianowicie zalecamy stosowanie diety bogato-żelazowej czyli mięsa i podrobów. Kwas foliowy – to zielone części roślin, szpinak sałata. To wszystko można znaleźć w diecie tylko niestety według badań Instytutu Żywności i Żywienia dieta Polek jest niedoborowa. 

Co jeśli ktoś przyjmuje inne leki np na serce, nadciśnienie i inne dolegliwości 

To już są stany chorobowe, wtedy lekarz który leczy przewlekle pacjentów musi modyfikować dietę. Jest to zupełnie inna
działka suplementologii.

dr n. med Krzysztof Kamiński ginekolog – położnik

                                                                       
                                                             

                                                                                                                                                                                                       
                                                                                                                                                   

Karolina Kryś

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Chcesz zostać ojcem? Jedz orzechy!

orzechy poprawiają jakość nasienia
fot. Pixabay

Dieta bogata w orzechy może poprawiać parametry nasienia – to najnowsze wyniki badań opublikowane podczas tegorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Rozrodu Człowieka i Embriologii.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Doniesienia naukowców komentuje dr Janusz Pałaszewski, specjalista w dziedzinie leczenia niepłodności, ordynator w Klinice INVICTA.

Ostatnie prace hiszpańskich badaczy potwierdzają wcześniejsze doniesienia naukowe o pozytywnym wpływie diety bogatej w orzechy na męską płodność, w tym liczbę, ruchliwość i jakość materiału genetycznego plemników.

Zobacz także: Orzechy brazylijskie na męską i damską płodność

Recepta na poprawę płodności jest prosta

Randomizowane badania przeprowadzone zostały na grupie blisko 120 mężczyzn w wieku 18-35 lat. Obserwacja i analizy obejmowały okres 14 tygodni, w którym badani zmodyfikowali swój jadłospis.

Większość lekarzy analizując przyczyny zaburzeń płodności u mężczyzn koncentruje się na niehigienicznym trybie życia, nadużywaniu papierosów, alkoholu czy leków, wpływie zanieczyszczonego środowiska etc. Na tej podstawie formułuje się też zalecenia dla panów starających się o potomstwo.

Zobacz także: Męska niepłodność a suplementacja. O jakie składniki zadbać?

 Orzechy poprawiają jakość nasienia

Tymczasem, jak się okazuje, recepta na poprawę jakości spermy może być bardzo prosta- włączenie do diety orzechów, zdaniem hiszpańskich naukowców, może przynieść zbawienne efekty.

Orzechy są bogate w substancje o potwierdzonym wpływie na parametry nasienia, takie jak kwasy omega3, antyoksydanty np. witaminę C i E czy selen, a także kwas foliowy.

Uczestnicy badania włączyli porcję 60 g mieszanki migdałów, orzechów włoskich i laskowych do swojej codziennej diety (opisywanej jako zachodnioeuropejska).

Zobacz także: Zbyt częsty seks utrudnia zajście w ciążę. Zobacz, dlaczego

Lepsza żywotność i ruchliwość plemników

Przedtem przeprowadzono szczegółowe badania nasienia zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej. Po 14 tygodniach spożywania orzechów powtórzono testy. Wyniki były zaskakujące. U panów spożywających codziennie orzechową mieszankę zaobserwowano wzrost liczby plemników o 16%, ich żywotności – o 4% i ich ruchliwości – o 6%.

Po regularnym spożywaniu orzechów o 1% poprawiła się morfologia plemników (większy odsetek miał prawidłowy wygląd pod mikroskopem). Co więcej, znacznie obniżył się też poziom tzw. fragmentacji DNA plemników, co oznacza, że więcej z nich miało odpowiedniej jakości materiał genetyczny.

Z pewnością kolejne badania są potrzebne, by potwierdzić wyniki i dowiedzieć się więcej o mechanizmach wpływających na poprawę nasienia. Już teraz zachęcam wszystkich panów, którzy chcą zostać ojcami, do zadbania o odpowiednio zbilansowaną dietę. I do jedzenia porcji orzechów – codziennie.

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Zielono mi, czyli bób na wsparcie płodności. Smaczne przepisy od dietetyczki

Zielony, młody bób na białym talerzu, obok talerza strąk bobu /Ilustracja do tekstu: Bób na płodność. Przepisy od dietetyczki
Fot.: Fotolia.pl

W tym roku lato zawitało do nas zdecydowanie wcześniej, niż się spodziewaliśmy. Wraz z nim przyszedł wydłużony sezon na nasze ukochane warzywa i owoce. A to oznacza, że już od połowy czerwca możemy cieszyć się zielonym symbolem lata – bobem. Co się w nim kryje i czy warto wspomóc się nim w staraniach o dziecko? Przeczytaj!

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Kto z was uwielbia bób? Ja, przyznam szczerze, dopiero niedawno odważyłam się go spróbować. Do tej pory uważałam te zielone ziarna za zbyt mączyste w smaku. Ostatnio miło się zaskoczyłam i nawet nie wiem kiedy cała porcja makaronu z bobem zniknęła z mojego talerza.

Wszystko jednak zależy od właściwej formy przygotowania bobu. Aby ta roślina strączkowa nie powodowała wzdęć i nie nasilała dolegliwości żołądkowych, należy ją wcześniej namoczyć, a dopiero później ugotować – w (świeżej) lekko osolonej wodzie. Wystarczą 3-4 minuty – wówczas bób zachowa chrupkość i swą zieloną barwę.

Gdy ziarna bobu nie są jeszcze zbyt duże, można również zjadać je na surowo, po ubraniu z łupiny. Czerwiec i początek lipca to także idealny moment, by te zielone ziarna zamrozić i cieszyć się ich wybornym smakiem w okresie jesienno-zimowym.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Rozmaryn na płodność. Jak go stosować, by zwiększyć szanse na ciążę?

Bób na płodność. Niezwykłe właściwości białka roślinnego

Gdy sposób przygotowania mamy już omówiony, czas przejść do właściwości zdrowotnych bobu, a przede wszystkim do tego, w jaki sposób może on wspierać płodność.

Przede wszystkim bób jest bogatym źródłem białka roślinnego, którego nie powinno zabraknąć w jadłospisie par starających się o dziecko. Zgodnie z wynikami wieloletnich badań zespołu pod kierownictwem prof. Chavarro, zamiana 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego (typu mięso, jaja, nabiał) na energię z białka roślinnego wiązała się z co najmniej 50% zmniejszeniem ryzyka niepłodności związanej z zaburzeniami jajeczkowania. Ma to szczególne znaczenie w przypadku kobiet borykających się z PCOS (jestem jedną z nich), u których owulacja występuje bardzo rzadko bądź nie ma jej w ogóle.

Białko roślinne ma jeszcze inne zalety. Zawiera aminokwas o nazwie L-arginina, któremu przypisuje się pozytywny wpływ na ukrwienie narządów rodnych i jakość oocytów oraz pomoc w implantacji zarodka.

CZYTAJ TAKŻE: Kryją się w wielu produktach i mogą zaburzać płodność. Teraz łatwo wyeliminujesz je z diety!

Bób na płodność: zarówno kobiet, jak i mężczyzn

Ponadto bób to bogate źródło kwasu foliowego (witaminy B9), niezbędnego zarówno dla kobiet w ciąży, ale również dla tych, które starają się o dziecko. Szklanka tych strączków pokrywa ponad 100% dziennego zapotrzebowania na ten związek.

Nie sposób nie wspomnieć o żelazie, którego również nie brakuje w bobie. Okazuje się nawet, że dostarcza on dwa razy więcej wspomnianego minerału niż brukselka czy brokuł. Mam tez dobrą wiadomość dla panów: bób dostarcza selenu – pierwiastka poprawiającego jakość nasienia.

Opisywane zielone strączki to także węglowodany. Zapewne większość z was zwróci uwagę na to, że gotowany bób (surowy już nie) ma wysoki indeks glikemiczny. Zgadza się, dlatego w jedzeniu bobu (jak zresztą we wszystkim!) trzeba zachować umiar. Wspomniane zielone ziarna posiadają jednak broń, która dba o stabilny poziom glukozy i jednocześnie prawidłową perystaltykę jelit. Chodzi mianowicie o błonnik pokarmowy. Ponadto ziarna bobu charakteryzują się średnim ładunkiem glikemicznym, w związku z czym nie musicie ich unikać jak ognia.

Bób: nie dla osób z dną moczanową!

Bób zupełnie niewskazany jest natomiast dla osób, które zmagają się z dną moczanową lub cierpią na fawizm (chorobę bobową). To dziedziczne schorzenie genetyczne objawiające się niedoborem enzymu, który odgrywa kluczową rolę w przemianach krwinek czerwonych.

POLECAMY RÓWNIEŻ: Rola diety w terapii i profilaktyce endometriozy. Wykład dietetyk Joanny Gizy

Przepisy na dietetyczne dania z bobem – na płodność

Sałatka z bobem, fetą i pomidorami: przepis

Składniki:

  • szklanka sparzonego wrzątkiem młodego bobu lub surowych, młodych ziaren
  • średniej wielkości pomidor malinowy
  • 3-4 czarne oliwki
  • 50 g sera feta
  • 1/2 łyżeczki czarnuszki
  • łyżka posiekanej mięty
  • Dressing: łyżka oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, 1/2 łyżeczki musztardy, sól, pieprz

Przygotowanie sałatki z bobem, fetą i pomidorami:

Bób gotować 3-4 minuty w lekko osolonym wrzątku. Gdy będzie gotowy, odłożyć do ostygnięcia. Pomidora pokroić w ćwiartki bądź na drobniejsze kawałki. Ser pokroić w kostkę lub pokruszyć palcami. Składniki dressingu wymieszać w małym słoiczku. W misce ułożyć: bób, pomidory, oliwki. Wymieszać z posiekaną miętą. Po wierzchu sałatkę posypać serem i czarnuszką oraz skropić gotowym dressingiem.

ZOBACZ TEŻ: Na cykle bezowulacyjne i problemy z miesiączką. Siemię lniane na płodność

Wartość energetyczna sałatki z bobem, fetą i pomidorami – 331 kcal (1 porcja).

Pasta z bobu: przepis (2 porcje)

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu
  • 2 suszone pomidory
  •  łyżka pestek słonecznika
  • łyżeczka czarnego sezamu
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 mała dymka (bez szczypioru)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Przygotowanie pasty z bobu:

Cebulę i czosnek posiekać, a następnie zrumienić na oliwie z oliwek. Nasiona słonecznika i sezam podprażyć chwilę na suchej patelni. Ugotowany bób ostudzić i obrać z łupiny. W misie blendera zmiksować: bób, podduszoną cebulę z czosnkiem, pomidory suszone, natkę pietruszki, sok z cytryny i sos sojowy. Na koniec dodać podprażone ziarna i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać na kromkach pieczywa pełnoziarnistego w towarzystwie sezonowych warzyw (np. ogórka, rzodkiewki, pomidora).

Wartość energetyczna pasty z bobu – 297 kcal (1 porcja).


Źródło danych: Ostrowska L., Karecka U.: „Wpływ diety i aktywności fizycznej na płodność kobiet”, praca poglądowa, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2017, t. 23, nr 1, 51-56; Chavarro JE i WSP.: „ Diet and Lifestyle in the Prevention of Ovulatory Disorder Infertility”, Obstet Gynecol. 2007; 110 (5): 1050–1058; Kunachowicz H. i wsp.: „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, nowe wydanie 2002.


 

POLECAMY TEŻ: Dieta dla płodności, czyli wszystko co przyszły rodzic powinien wiedzieć

Magdalena Czyrynda-Koleda - zdjęcie

Ekspert

Magdalena Czyrynda-Koleda

Specjalistka ds. żywienia człowieka w Dietosfera.pl. Dietetyczka, która na co dzień zajmuje się dietą par, które zmagają się z niepłodnością. Sama latami starała się o dziecko.

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Odtruwa organizm i wspomaga odchudzanie. Ostropest plamisty na insulinooporność i nie tylko

ostropest plamisty na insulinooporność
fot. Pixabay

Wspiera naturalną detoksykację organizmu i wspomaga odchudzanie. Szczególną uwagę na tę roślinę powinny również zwrócić osoby mające problem z gospodarką insulinową. Ostropest plamisty na insulinooporność i nie tylko.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Ostropest plamisty to gatunek roślin należący do rodziny astrowatych. Ostropest można spotkać w ogrodach oraz na nieużytkach. Inne nazwy tej rośliny to dziki karczoch oraz oset Najświętszej Marii Panny.

Według legendy, kiedy Matka Boska karmiła dzieciątko w betlejemskiej szopie, krople jej mleka spadły na liście ostropestu. Od tego momentu na roślinie zauważalne mają być białe plamy.

Zobacz także: Przywrotnik na płodność. „Ziele Matki Boskiej”, które pomoże ci zajść w ciążę

Od starożytności po współczesność

Historia leczenia ostropestem sięga starożytności. Pierwsze doniesienia pochodzą od Teofrasta– greckiego filozofa żyjącego ok. 370 – 287 r. p. n. e . Następnie wspominał o nim grecki lekarz, farmakolog i botanik, który żył w czasach cesarza Nerona- Pedanius Dioskurydes.

O korzystnym wpływie rośliny na wątrobę mówił na przełomie XVI i XVII wieku angielski zielarz John Gerard i botanik Nicholas Culpeper. Do tej pory ostropest plamisty uprawiany jest jako roślina lecznicza.

Zobacz także: To zioło zadba o twoje zdrowie! Wiesiołek na płodność

Niesamowite właściwości

Do celów leczniczych wykorzystuje się owoce. Zawierają one m.in. sylimarynę, flawonoidy, histaminę, tyraminę, witaminę C i K, garbniki, białka, olej z dużą ilości kwasu linolowego i sole mineralne.

Najważniejszym składnikiem jest sylimaryna – silny przeciwutleniacz. Z nasion ostropestu plamistego produkuje się lek Sylimarol.

Lek zalecany jest osobom pracującym w oparach substancji chemicznych i napromieniowaniu oraz pacjentom z marskością wątroby, alkoholowym stłuszczeniem wątroby, nieżytami dróg żółciowych, kamicy żółciowej, po żółtaczce i w trakcie leczenia nowotworów.

Ostropest plamisty ma zbawienny wpływ na wątrobę. Ma działanie odtruwające, stymulujące regenerację i wytwarzanie nowych komórek wątroby.

Poprawia trawienie, a u kobiet karmiących piersią pobudza laktację.  To silny środek chroniący przed zatruciami alkoholem, pestycydami, czy nawet truciznami muchomora sromotnikowego.

Zobacz także: Popularny chwast na kobiece problemy. Koniczyna czerwona na płodność

Ostropest plamisty na insulinooporność i nie tylko

Działanie ostropestu docenią również wszystkie osoby, które chcą schudnąć lub zmienić dietę. Roślina ta usprawnia bowiem trawienie i ułatwia oczyszczanie organizmu.

Reguluje apetyt, pomaga przy wzdęciach i odbijaniu. Co ważniejsze, reguluje poziom cukru we krwi. Przy regularnym stosowaniu gospodarka insulinowa powraca do normy. Dlatego też ostropest plamisty wskazany dla osób z insulinoopornością.

Dziennie należy stosować dwie lub trzy łyżeczek nasion ostropestu przez co najmniej trzy miesiące. Na rynku dostępny jest również olej z ostropestu plamistego, który można dodać do jogurtów, sałatek, czy zup. Zwolennicy gorących napojów mogą też sięgnąć po herbatki z tej rośliny.

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: Wikipedia, najnaturalniej.pl, polki.pl

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.

Kwas foliowy chroni przed schizofrenią i autyzmem

Kwas foliowy chroni przed schizofrenią i autyzmem
fot. Pixabay

O tym, że w ciąży należy zażywać kwas foliowy, wie każda przyszła mama. Nie każdy jednak zdaje sobie sprawę z korzyści płynących z suplementacji. Kwas foliowy chroni przed schizofrenią i autyzmem – donoszą naukowcy.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Foliany występują w przeróżnych produktach spożywczych, zarówno pochodzenia roślinnego, jak i zwierzęcego. Ich bogatym źródłem są zielone warzywa tj. szpinak, brukselka, sałata oraz pełne ziarna zbóż, ale również banany i sok z pomarańczy.

Pomimo, iż mamy dostęp do tych wszystkich produktów, to nasza dieta nadal bardzo często zawiera zbyt mało folianów. W dodatku produkty są wrażliwe na działanie wysokiej temperatury podczas gotowania i pieczenia. Dlatego musimy uzupełniać dietę kwasem pochodzenia syntetycznego.

Kwas foliowy, czyli inaczej witamina B9, jest niezbędny dla kobiet w ciąży. Jest potrzebny przede wszystkim do prawidłowego wzrostu komórek i ich reprodukcji. Z kolei jego niedobór może prowadzić do powstania wad ośrodkowego układu nerwowego, a nawet powodować niedorozwój łożyska. Nierzadko jest przyczyną poronień.

Zobacz także: Witamina D ogranicza ryzyko ponownego poronienia. Najnowsze doniesienia naukowców

Kwas foliowy chroni przed schizofrenią i autyzmem

Kobiety, które podczas ciąży zażywają kwas foliowy, mają mniejsze prawdopodobieństwo urodzenia dziecka z chorobami psychicznymi – twierdzą naukowcy.

W 1988 roku w Stanach Zjednoczonych zaczęto wzbogacać żywność o kwas foliowy. Ruch ten podyktowany był wynikami badań, które łączyły występowanie rozszczepu kręgosłupa u dziecka z niedoborem witaminy B9.

Po latach naukowcy postanowili zbadać, jakie korzyści przyniosło to posunięcie. Eksperci przeanalizowali strukturę mózgów dzieci urodzonych przed i po eksperymencie żywnościowym w USA. Badacze przedstawili właśnie naukowy dowód na to, że witamina B9 ma bezpośredni wpływ na rozwój mózgu płodu.

Główny autor badań- Joshua Roffman z Massachusetts General Hospital w Bostonie uważa, że decyzja z 1988 roku przyniosła duży korzyście i jest jednym z wielu sposobów na obniżenie ryzyka wystąpienia nieuleczalnych zaburzeń u dzieci.

Zobacz także: Jakie suplementy diety przyjmować, gdy starasz się o dziecko?

Naukowcy nie mają wątpliwości

Dr Roffman i jego zespół prześledzili trzy różne zestawy obrazów rezonansu magnetycznego głowy u dzieci.

Pierwsza partia zawierała skany 292 zdrowych pacjentów w wieku od ośmiu do 18 lat. W drugim zestawieniu znalazło się 861 obrazów pochodzących od dzieci w tym samym wieku, ale z różnymi zaburzeniami psychicznymi. Trzecia partia zawierała natomiast zdjęcia 217 zdrowych dzieci, urodzonych przed wzbogacaniem żywności kwasem foliowym.

Okazało się, że dzieci, które w okresie swojego życia płodowego były wystawione na działanie kwasu foliowego, miały mniejsze przerzedzenia kory mózgowej, które wiąże się ze schizofrenią i autyzmem.

Co ciekawe, takie wyniki zauważono tylko u dzieci urodzonych w czasie wzbogacania żywności kwasem foliowym.

Zobacz także: Cukrzyca u ciężarnych zwiększa ryzyko wystąpienia autyzmu u dzieci

Autyzm i schizofrenia

Warto przy tym zauważyć, że przerzedzenie kory mózgowej występuje naturalnie u dzieci w wieku szkolnym. Zjawisko to służy oczyszczeniu niepotrzebnych nagromadzeń między neuronami. Przyspieszenie tego procesu jest już jednak ściśle związane z chorobami psychicznymi.

– Autyzm i schizofrenia to choroby chroniczne i wyniszczające, a my nadal nie wiemy, jak je wyleczyć – zauważa dr Roffman. Podkreśla jednocześnie, że próby zapobiegania chorobom były do tej pory czymś nieuchwytnym. Wszystko wskazuje na to, że macica matki dziecka to miejsce, od którego powinna się rozpocząć profilaktyka.

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: Daily Mail

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.