Przejdź do treści

Rozwód przyczyną otyłości u potomstwa?

348.jpg

Otyłość staje się co raz większym problemem, szczególnie wśród dzieci. W ciągu ostatnich 30 lat, wskaźniki otyłości u dzieci wzrosły ponad dwukrotnie, natomiast u młodzieży – czterokrotnie.

Nowe badania opublikowane w BMJ Open sugerują, że dzieci, których rodzice się rozwiedli, mogą być bardziej podatne na przyrost masy ciała niż potomstwo rodziców stale przebywających w związku.

Wcześniejsze badania wykazały już, że życie rodzinne dziecka może wpływać na jego wagę. W marcu pisaliśmy o tym, że dzieci surowych rodziców mogą być bardziej narażone na otyłość (http://bit.ly/UfdxWe). Z kolei, badanie przeprowadzone w 2012 roku wykazało, że stres doświadczany przez rodziców również może mieć wpływ na wagę dziecka .

 

Badanie

Naukowcy starali się ustalić, czy struktura rodziny dziecka ma jakikolwiek wpływ na jego wagę. W badaniu wzięło udział 3166 dzieci (1537 dziewcząt i 1629 chłopców) z 127 szkół w całej Norwegii. Ich średni wiek wynosił nieco ponad 8 lat.

Pielęgniarki w szkołach zostały poproszone o zmierzenie wzrostu, wagi i obwód talii dzieci, aby ustalić, czy mają nadwagę lub są otyłe według definicji z International Obesity Task Force. Otyłość brzuszna – nadmiar tkanki tłuszczowej w okolicy brzucha lub podbrzusza – został określony jako stosunek talii do wzrostu wynoszący 0,5 lub więcej.

Następnie badacze podzielili dzieci na grupy na podstawie stanu cywilnego ich rodziców. Grupy były następujące: małżeństwo, osoby, które nigdy nie zawarły związku małżeńskiego, konkubinat, singiel, para w separacji lub po rozwodzie.

 

Wyniki

19% cierpiało na na nadwagę lub otyłość, u 8,9% stwierdzono otyłość brzuszną. Nadwaga i otyłość były bardziej powszechne u dziewcząt, niż u chłopców. Nie wykryto różnić płciowych w zakresie otyłości brzusznej.

Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy odkryli, że dzieci rodziców, którzy się rozwiedli, były o 54% bardziej narażone na nadwagę lub otyłość. Natomiast 89% potomstwa było bardziej narażone na otyłość brzuszną, w porównaniu z dziećmi rodziców, którzy nadal pozostają w związku małżeńskim.

Wyniki pozostały niezmienione, nawet po uwzględnieniu innych czynników, takich jak: edukacja matki, miejsce zamieszkania i pochodzenie etniczne.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Badania na temat ruchu plemników

350.jpg

W tym tygodniu mają zostać opublikowane wyniki badania, które pomogą nam zrozumieć, w jaki sposób niektóre plemniki pokonują tak duże odległości w trudnym środowisku, by dotrzeć do komórki jajowej i ją zapłonić.

Spośród setek milionów plemników, które rozpoczynają podróż w górę jajowodów, tylko kilka wytrwałych podróżników kiedykolwiek osiągnie swój cel. Nie dość, że muszą płynąć w dobrym kierunku na odległość, która jest ok. 1000 razy dłuższa niż ich długość, to spotykają na swojej drodze także pewnego rodzaju przeszkody, takie jak rozmaite substancje chemiczne czy prądy.

“Chociaż wiemy, że plemniki mogą „wyczuć” zapach substancji wydzielanych przez komórkę jajową, by się do niej zbliżyć “na ostatnim odcinku”, wciąż nie wyjaśniono, w jaki sposób poruszają się w odpowiednim kierunku w trakcie całej podróży”, mówi Jörn Dunkel, asystent profesora matematyki w MIT, a także członek zespołu badawczego.

„Chcieliśmy się dowiedzieć, jakie fizyczne mechanizmy mogą być odpowiedzialne za nawigację”, mówi Dunkel, który wraz Wasilijem Kantslerem z Skolkovo Institute of Science and Technology, Raymondem E. Goldsteinem z Cambridge oraz Martynem Blayney’em z Bourn Hall Clinic, przeprowadzili badanie, mające na celu zbadanie tej kwestii.

Jednakże, obserwowanie pływających w organizmie człowieka plemników nie jest łatwym zadaniem. W związku z tym, w celu zrozumienia tego, do czego jest zdolne męski nasienie, naukowcy skonstruowali szereg sztucznych mikrokanlików o różnych rozmiarach i kształtach, do których wpuścili spermę. Tym samym, badacze byli w stanie manipulować przepływem płynu przez rury w celu zbadania, w jaki sposób plemniki reagują na różne prędkości.

Odkryli, że przy pewnych prędkościach przepływu, plemniki były w stanie bardzo sprawnie płynąć pod prąd. „Okazało się, że w przypadku stworzenia odpowiednich prędkości przepływu płynów, można obserwować, jak płyną pod prąd nawet przez kilka minut”, mówi Dunkel.

Co więcej , naukowcy byli również zaskoczeni tym, że plemniki nie płynęły w górę w linii prostej, lecz ruchem spiralnym wzdłuż ścian kanału.

Jeśli biolodzy są w stanie dopilnować podobnych prędkości przepływu płynu w jajowodzie, to może pomóc potwierdzić, czy plemniki będą używać tego samego mechanizmu do poruszania się w ciele człowieka.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Wpływ diety w okresie prekoncepcyjnym

346.jpg

Wielokrotnie pisaliśmy o wpływie diety matki na rozwijające się dziecko. Jak pokazują kolejne badania, dieta matki ma ogromny wpływ na zdrowie dziecka nie tylko w czasie ciąży, ale także podczas tzw. okresu prekoncepcyjnego, czyli czasu przed zajściem w ciążę.

Powszechnie wiadomo jak ważne jest dostarczanie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w czasie ciąży oraz karmienia piersią. Ponadto kluczowym okresem w żywieniu dziecka są pierwsze trzy lata życia, podczas których dziecko wykształca nawyki żywieniowe, które mają wpływ na jego dalszy rozwój. Okazuje się, że równie ważne jest prawidłowe odżywianie kobiety przed zajściem w ciążę. Eksperci twierdzą, że o zdrowiu dziecka w większym stopniu wpływają czynniki środowiskowe (zarówno w czasie ciąży, jak i okresie prekoncepcyjnym) niż przekazywane geny. Sztandarowym przykładem jest niedobór kwasu foliowego podczas ciąży, który może skutkować wadami układu nerwowego dziecka. Naukowcy zalecają kobietom planującym zajść w ciążę zadbać o zdrową dietę, pokrywającą zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze, ponadto należy pamiętać o aktywności fizycznej, zredukować stres i zrezygnować z używek. Te wszystkie czynniki bowiem wpływają na rozwój dziecka podczas ciąży.

Badania retrospektywne przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wskazują, że noworodki z niską masą urodzeniową mają większą skłonności do otyłości, nadciśnienia tętniczego oraz cukrzycy typu 2. Jest to spowodowane zmianami metabolicznymi spowodowanymi niedożywieniem podczas życia płodowego, przez co ich organizm przestawił się na nadmierne gromadzenie substancji zapasowych w dorosłym życiu. Pamiętajmy więc o zdrowych nawykach żywieniowych już w okresie planowania dziecka, ponieważ zdrowa dieta wywiera istotny wpływ na zdrowie naszego maluszka.

Katarzyna Wielgus

farmaceutka