Przejdź do treści

Orzechy włoskie poprawiają jakość nasienia

189.jpg

Już niecałe 3 garście orzechów włoskich dziennie mogą mieć korzystny wpływ na spermę.

 

Amerykańscy naukowcy badali nasienie mężczyzn w wieku od 21 do 35 lat, którzy przez 12 tygodni spożywali 75 gramów orzechów włoskich dziennie. Okazało się, że po tym okresie ich plemniki były bardziej żywotne i ruchliwe oraz poprawiła się morfologia ich spermy, w porównaniu do wyników sprzed okresu spożywania orzechów.

Orzechy włoskie są wysokokaloryczne, ale badacze ustalili, że porcja 75 gramów nie naraża na nadwagę, a jednocześnie wystarcza do poprawy jakości nasienia.

 

 

 

medonet.pl

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Dietetyczna zielona rewolucja

192.jpg

Moda na koktajle znajduje coraz więcej zwolenniczek w Polsce. Smoothie bary, w których można zamienić kaloryczną babeczkę na zdrowy koktajl, stają się zauważalnym trendem. Na szczególną uwagę zasługuje zielony koktajl, który robi w ostatnim czasie oszałamiającą karierę.

Autorką pierwszego zielonego koktajlu była Victoria Boutenko, która wraz z całą swoją rodziną propaguje surową dietę wegańską. Zwolenniczki tej diety nazywają siebie „green monsters” i zalecają zielone koktajle na śniadanie, obiad i kolację. Według nich, jest to nie tylko sposób na dbanie o szczupłą sylwetkę, ale również remedium na wiele dolegliwości.

Czym jest zielony koktajl?

Jest to mieszanka zielonych owoców i warzyw, w proporcji: 60% owoców i 40% warzyw. Z warzyw najczęściej są wykorzystywane: kapusta pekińska i włoska, sałata, ogórek, natka pietruszki i selera, szpinak, szczaw, rzeżucha, brokuły i rukola. Jednak dozwolone są wszystkie zielone warzywa, ponieważ należy pamiętać o urozmaiceniu koktajli. Z owoców najchętniej wybierane jest kiwi. Ponadto, dopuszczalne jest dodanie wody lub lodu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub łyżeczka miodu do smaku. Można dodać również oleju lnianego lub oliwy z oliwek, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamina A) charakteryzowały się lepszą biodostępnością . Zielone koktajle należy spożyć od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawierają najwięcej substancji odżywczych.

Działanie

Zielone owoce i warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów. Koktajle  dostarczają organizmowi sporą dawkę żelaza, fosforu, magnezu, potasu, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy B, C, E oraz K. Z powodu dużej ilości błonnika działają korzystnie na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, ponadto oczyszczają i nawadniają organizm. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób żyjących w pośpiechu, ponieważ zajmuje to tylko parę chwil – wystarczy wrzucić składniki do miksera i gotowe!

Zalecenia

Dietetycy polecają zielone koktajle jako przekąskę, będącą uzupełnieniem zdrowego stylu odżywiania. Należy być jednak ostrożnym – dieta oparta wyłącznie na zielonych koktajlach powoduje niedobory niektórych składników odżywczych i w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii i wyniszczenia organizmu.

Zielone koktajle to idealny sposób na polepszenie przemiany materii, oczyszczenie organizmu i urozmaicenie swojej diety. Z niecierpliwością oczekujmy więc wiosny, aby wykorzystać bogactwo świeżych owoców i warzyw do koktajlowego szaleństwa.

 

Źródła: kobieta.gazeta.pl, cafeteria.pl

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Szafran na melancholię?

190.jpg

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą na świecie, jego cena przewyższa cenę złota. Jest on ręcznie pozyskiwany z krokusa uprawnego (Crocus sativus), co jest procesem pracochłonnym i wymagającym cierpliwości. Ostatnio przeprowadzone badania potwierdzają dobroczynny wpływ szafranu na nasz nastrój.

Pierwsze wzmianki o działaniu szafranu znajdujemy już w starożytnym Egipcie, gdzie był wykorzystywany jako lek do oczu, afrodyzjak, antidotum na trucizny, środek na odrę, czerwonkę i melancholię. Obecne badania kliniczne potwierdzają działanie przeciwdepresyjne szafranu, jako preparatu o wysokiej skuteczności i znikomej ilości działań niepożądanych. Powoduje on zwiększenie ilości neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny, nazywanych „hormonami szczęścia”. W wyniku tego procesu, zostaje aktywowany układ nagrody, odpowiedzialny za poczucie szczęścia i euforię, co łagodzi stany obniżonego nastroju i złego samopoczucia. Pierwsze efekty można zauważyć już po tygodniu stosowania.

Ponadto szafran, oprócz działania przeciwdepresyjnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, dlatego polecany jest szczególnie kobietom.

Jednak szafran może wykazywać skutki uboczne i nie w każdej sytuacji jest zalecany. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność i nie spożywać tej drogocennej przyprawy bez konsultacji z lekarzem. Również nie poleca się przyjmowania szafranu przez dzieci, ponieważ brak jest informacji o dawkowaniu u najmłodszych.

O środkach zawierających szafran warto pamiętać szczególnie zimą, gdy częściej dopada nas przeziębienie, chandra i kłopoty z koncentracją, co często jest spowodowane niedostateczną ilością słońca.

 

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.