Przejdź do treści

Nowa piramida żywieniowa a ciąża

Jedną z najważniejszych wytycznych nowej piramidy żywieniowej jest aktywność fizyczna oraz dieta wzbogacona w tłuszcze roślinne. Jak nowe zalecenia WHO wpływają na staranie się o dziecko? Jakie oleje są najzdrowsze oraz co to są tłuszcze trans? Co i jak powinniśmy jeść przygotowując się do ciąży wyjaśnia dietetyk Kinga Twaróg oraz przedstawiciele firm medycznych.

Światowa Organizacja Zdrowia jako podstawę zdrowego stylu życia, w tym także kobiet i mężczyzn przygotowujących się do poczęcia dziecka, zaleca ruch – minimum 30 minut dziennie. Jednak jak podkreślają lekarze sama dieta niewiele nam daje, ponieważ ruch to przede wszystkim pozyskiwanie energii z tkanki tłuszczowej, to praca mięśni, lepsze krążenie krwi oraz usprawnienie wiele innych czynników mających wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu.

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

–  Kolejne wytyczne, które diametralnie zmieniły się w ostatnim czasie to sposób żywienia kobiet w ciąży oraz przygotowujących się do ciąży. Osoby takie, do swojej diety powinny wprowadzać jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 oraz zamienić białko zwierzęce na roślinne – wyjaśnia Kinga Twaróg, dietetyk z poradni Dobry Dietetyk w Poznaniu. Nienasycone kwasy tłuszczowe wpływają na regulację ciśnienia oraz pracę narządów rozrodczych zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

Na zdrowie pary starającej się o dziecko wpływa wiele czynników, w tym styl życia połączony z niską aktywnością fizyczną, błędne nawyki żywieniowe oraz dorobek cywilizacyjny w postaci żywności przetworzonej powodującej nietolerancje pokarmowe. – Dlatego pary starające się o dziecko powinny dostosować styl życia do zmian jakich domaga się ich organizm. Można powiedzieć, że tak jak dziecko po urodzeniu ustawia nasz harmonogram życia, a my jako rodzice dopasowujemy się do tego, tak przed poczęciem powinniśmy wszystko dostosować, do tego, by ono mogło się pojawić w naszym życiu – przekonuje Piotr Rowicki, przedstawiciel marki dr Bocian, pierwszego zestawu koncepcyjnego dla par starających się o dziecko. – Ponadto, obciążenia cywilizacyjne i zmiany jakie zachodzą w naszym organizmie są tak duże, że oprócz właściwie zbilansowanej diety, powinniśmy odpowiednio wzmocnić organizm suplementami diety, które doprowadzą organizm do formy – dodaje.

Wpływ odżywiania na owulację

W badaniach prowadzonych w ostatnich latach coraz częściej jest wykazywany związek pomiędzy stylem życia a płodnością. Analiza danych uzyskanych w badaniu Nurses Health Study II pochodzących z trwających 8 lat obserwacji 17544 kobiet w wieku 25-42 lat, które próbowały zajść w ciążę wykazała, że sposób odżywiania ma wpływ na owulację, a tym samym na możliwość zajścia w ciążę.
Jak pokazują ww. badania w większości przypadków zaburzeń płodności z powodu owulacji można zapobiec poprzez zmianę stylu życia. Zmiana stylu życia oznacza mniejsze spożycie tłuszczy trans przy jednoczesnym większym spożyciu tłuszczów jednonienasyconych, ograniczenie spożycia białka pochodzenia zwierzęcego na korzyść białka pochodzenia roślinnego, częste spożycie produktów bogatych w błonnik pokarmowy, spożywanie produktów o niskim indeksie glikemicznym (IG), produktów będących dobrym źródłem żelaza oraz suplementację preparatami wielowitaminowymi. Wyżej wymienione składniki wpływają na stężenie wydzielanych hormonów, w tym insuliny. Uważa się, że wrażliwość na insulinę determinuje sposób żywienia oraz może być wyznacznikiem płodności i owulacji – wyjaśnia Kinga Twaróg, dietetyk z poradni Dobry Dietetyk w Poznaniu.

Białko roślinne sprzyja płodności

Ponadto odpowiednio zbilansowana dieta pod względem zawartości makro- i mikroskładników może korzystnie wpływać na płodność kobiety, zwiększając możliwość poczęcia dziecka. Makroskładniki, czyli białka, tłuszcze i węglowodany to materiał budulcowy i energetyczny niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Wykazano, że odpowiedni stosunek białka roślinnego do zwierzęcego, rodzaj kwasów tłuszczowych oraz jakość węglowodanów w pożywieniu wiążą się z rzadszym występowaniem zaburzeń owulacji.

Jedną z cech sposobu żywienia sprzyjającą płodności jest duży udział białka roślinnego w ogólnej puli białek dostarczanych wraz z pożywieniem. Znajdziemy je w roślinach strączkowych: bobie, ciecierzycy, grochu, fasoli, soi, soczewicy. Wykazano, że zamiana 5% energii pochodzącej z białka zwierzęcego na białko roślinne wiązała się z 50-procentowym obniżeniem ryzyka niepłodności z powodu zaburzeń owulacji. Odpowiedzią na spożycie białka roślinnego jest mniejsze wydzielanie insuliny. Najbardziej niekorzystnie na płodność oddziaływują białka z mięsa czerwonego oraz drobiu. Białka jaj i ryb nie wykazywały negatywnego wpływu na płodność  – dodaje Kinga Twaróg.

Tak dla oleju rzepakowego i oliwy z oliwek

Jednym z ważnych cech modelu żywieniowego sprzyjającego płodności jest odpowiednie spożycie jednonienasyconych kwasów tłuszczowych (olej rzepakowy, oliwa z oliwek). Jednocześnie istotne jest unikanie produktów będących źródłem izomerów trans kwasów tłuszczowych, takich jak: twarde margaryny, czekolady, batony, przemysłowo wytwarzane ciastka, zupy w proszku, frytki, chipsy, żywność typu fast-food. Gospodarkę hormonalną kobiety zaburza także spożycie odtłuszczonych produktów mlecznych. Produkty te zawierają mniejszą ilość witaminy D3, która jest związkiem steroidowym. Warto wspomnieć, że witamina D w ciąży jest bardzo ważna i stanowi niezbędny składnik do prawidłowego rozwoju dziecka. Kobiety w ciąży w związku z niewłaściwą dietą oraz unikaniem promieniowana słonecznego są bardziej narażone na niedostateczne stężenie tej witaminy.

Węglowodany oddziaływają na stężenie glukozy we krwi, a w sytuacji, gdy ich podaż jest za wysoka, mogą prowadzić do zakłócenia równowagi hormonów odpowiedzialnych za płodność. Wykazano, że niekorzystny wpływ na płodność mają produkty o wysokim IG. W diecie kobiet z zaburzeniami płodności powinny przeważać produkty o niskim IG, tj. grube kasze i makarony, pieczywo z pełnego przemiału, warzywa (ogórki, kukurydza, fasola, brokuły, kalafior, marchewka, pomidory itp.) oraz owoce (jabłka, pomarańcze, grejpfruty, truskawki, itp.). Każde zwiększone spożycie błonnika pokarmowego o 10 g wiązało się z niższym o 44% ryzykiem zaburzeń płodności –  podkreśla dietetyk Kinga Twaróg.
W licznych badaniach wykazano, że niektóre witaminy i składniki mineralne spożywane w odpowiednich ilościach mogą korzystnie wpływać na płodność. Do najważniejszych z nich należą: witamina A i beta-karoten, witamina B6, B12, C, E, kwas foliowy, żelazo, magnez, mangan, cynk, selen, miedź. Znajdziemy je w takich produktach jak: marchew, słodkie ziemniaki, dynie, kapusta, porzeczki czarne, truskawki, mandarynki, morele, kapusta biała, ryż biały, kasza gryczana, słonecznik, czekolada gorzka, ser ementaler tłusty, salami popularne, szpinak, soczewica i wiele innych. 

Dieta a płodność męska
 
Współczesny mężczyzna ma o jedną trzecią mniej plemników niż starsze pokolenie, pogorszyła się także ich żywotność, jakość i ruchliwość. To efekt przede wszystkim stylu życia, stresu oraz złego odżywiania. Niepłodność może być też spowodowana: niedoborem witamin i minerałów, niewłaściwym odżywianiem. Ponadto badania pokazują, że u mężczyzn wypijających pół litra piwa dziennie, ilość plemników znacznie się zmniejsza i wpływa na jakość spermy.
 
Od kilku lat wyniki jakości nasienia są coraz gorsze, a normy dzisiaj stosowane, kilkanaście lat temu byłyby uznawane za patologiętłumaczy Marek Pięta z działu medycznego firmy HAVAC, właściciela marki dr Bocian. – Aby poprawić męską płodność, warto wzbogacić dietę m.in.: w cynk, selen, witaminę E i C. Cynk pełni ważną rolę w tworzeniu spermy i przedłużaniu żywotności plemników, a selen to przeciwutleniacz, którego zapasy gromadzą się głównie w jądrach i nasieniu oraz jest potrzebny do produkcji plemników. Przy wyborze produktów trzeba uważać na właściwie zbilansowane proporcje witamin i minerałów wzmacniających męską płodność – takie można znaleźć m.in w produktach: Androferti, Dr Bocian dla Niego Odnowienie & Rewitalizacja – dodaje
Wytyczne z nowej piramidy żywieniowej dla osób starających się o dziecko:
 
 
Stosowanie się do wytycznych piramidy żywieniowej, może pomóc w staraniu się o dziecko. Poniżej prezentujemy kilka zasad, które warto przestrzegać:
  1. Minimum 30 min. ruchu codziennie np. spacer, rower, gimnastyka lub inna aktywność fizyczna.
  2. Spożywać produkty węglowodanowe z jak najmniej przetworzonych mąk gruboziarnistych, a także kasze, zwłaszcza gryczaną i jęczmienną.
  3. W codziennej diecie menu powinny się znaleźć tłuszcze roślinne, np. oliwa z oliwek, oleje – słonecznikowy, sojowy, rzepakowy i wysokiej jakości margaryny miękkie (bez tłuszczów trans).
  4. Codziennie jeść warzywa i owoce – najlepiej surowe lub gotowane na parze.
  5. Wprowadzić w małych ilościach rośliny strączkowe i orzechy.
  6. Ryby, drób lub jajka jako doskonałe źródło kwasów omega-3 powinny być na stałe obecne w naszej diecie.
źródła:
  1. World Health Organization: Report of the meeting on the Prevention of Infertility at the Primary Health Care Level. WHO, Geneva 1983: WHO/MCH/1984.4.
  2. Chavarro J.E. Rich-Edwards J.W. Rosner B.A. iwsp. Diet and lifestyle in the prevention of ovulatory disorder infertility. Obst Gynecol 2007: 110: 1050-1058
Informacja prasowa

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Dieta wegetariańska: zielona recepta na płodność?

Produkty spożywcze: dieta wegetariańska i fast food
Fot. Fotolia.pl

Jest zdrowa, poprawia przemianę materii, zmniejsza ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, a nawet… wpływa na płodność. Mowa o diecie wegetariańskiej, której zwolennicy 11 stycznia obchodzą swoje święto.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Szacuje się, że już 2 mln osób w Polsce stosuje dietę bezmięsną, a liczba jej zwolenników stale rośnie. Jedni decydują się na nią ze względów zdrowotnych, inni nie chcą przyczyniać się do krzywdy zwierząt. Coraz częściej podkreśla się też korzystny wpływ diety wegetariańskiej na płodność – zarówno kobiet, jak i mężczyzn.

– Dobrze prowadzona, zbilansowana dieta wegetariańska, w której nie brakuje niezbędnych składników odżywczych, może być bardzo zdrowa i pomóc w trakcie starań o dziecko – mówi Magdalena Czyrynda-Koleda, dietetyczka i specjalistka ds. żywienia, współpracująca z poradnią Dietosfera i kliniką FertiMedica. – Jest coraz więcej badań, które mówią, że większa ilość białka roślinnego w diecie wpływa pozytywnie na płodność – zarówno na owulację u kobiet, jak i na jakość plemników u mężczyzn  – podkreśla ekspertka.

Dieta wegetariańska na płodność: tak, ale tylko zbilansowana

Aby jednak dieta oparta w dużej mierze na produktach roślinnych sprzyjała płodności, musi być przemyślana i zrównoważona. Nie może w niej zabraknąć m.in. produktów bogatych w wapń, żelazo oraz witaminę C, która ułatwia wchłanianie tego pierwiastka. Niezwykle ważne jest także białko. Jak uwzględnić je w swoim codziennym jadłospisie?

– Powinniśmy zadbać o to, by w diecie znalazła się odpowiednia ilość warzyw strączkowych, czyli soczewicy, cieciorki i fasoli – białej lub czerwonej. To główne źródła białka w diecie wegetariańskiej, w której rezygnujemy i z mięsa, i z ryb. Także nabiał i jaja są bardzo dobrym źródłem białka, tylko zwierzęcego – podpowiada dietetyczka. – Ponadto, będąc na diecie wegetariańskiej, częściej spożywamy ziarna: pestki dyni, pestki słonecznika, ziarna sezamu, które też pomagają w trakcie starań o dziecko – podkreśla dietetyczka.

Produkty te zawierają m.in. cynk i witaminę E, nazywaną eliksirem młodości.

Dieta wegetariańska a płodność mężczyzny: czy soja może zaszkodzić plemnikom?

Pewne kontrowersje wiążą się jednak z soją, która zawiera dużo fitoestrogenów, czyli żeńskich hormonów pochodzenia roślinnego.

– Rzeczywiście – zbyt częste spożywanie soi może zaburzyć proces tworzenia się plemników i wpłynąć na ich jakość. Ale całkowite zakazanie soi uważam za niewłaściwe – wystarczy znaleźć złoty środek. Nie można, oczywiście, jeść codziennie pasty z tofu na śniadanie, kotletów sojowych na obiad i sałatki z tofu na kolację. Natomiast jeżeli dwa razy w tygodniu soja pojawi się na talerzu – zwłaszcza wegan, którzy potrzebują takiego urozmaicenia – to nie stanie się nic złego –  podpowiada Magdalena Czyrynda-Koleda.

Czy dietą wegetariańską warto zatem wspomóc płodność? Tak – trzeba jednak robić to… z głową.

– Jeżeli będziemy jedli tylko jeden posiłek dziennie, i to w pośpiechu, nie dbając o właściwe nawodnienie, to nic nam to nie pomoże – podkreśla ekspertka.

Polecamy też: Wegetarianizm dla każdego

Natalia Łyczko

Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Redaktorka i korektorka – z zawodu i pasji. Miłośniczka kawy, kotów i podróży.

Dieta śródziemnomorska: sposób na długowieczność i większe szanse in vitro

Para wspólnie przygotowująca posiłek w kuchni
Fot. Pixabay.com

Dieta, którą stosują mieszkańcy państw basenu Morza Śródziemnego, może znacząco poprawić szanse na ciążę w wyniku procedury in vitro – wynika z najnowszych analiz przeprowadzonych przez greckich naukowców. To już kolejne badanie potwierdzające wpływ diety śródziemnomorskiej na płodność.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Dieta śródziemnomorska, typowa dla takich krajów, jak Francja, Grecja i Włochy, obfituje w warzywa, owoce, ziarna, nasiona, ryby i oliwę z oliwek. Zdecydowanie mniej jest w niej mięsa i nabiału. Do tej pory w wielu badaniach wykazano, że menu oparte o powyższe produkty wiąże się m.in. z obniżeniem ryzyka chorób serca i nadciśnienia oraz zwiększeniem płodności. Nowe badania sugerują też korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na skuteczność in vitro.

Zobacz też: Co jeść przed owulacją? Te produkty wspomogą twoją płodność!

Niedawne analizy, przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Harokopio, objęły 244 kobiety w wieku 22-41 lat (o prawidłowej wadze), które zgłosiły się do kliniki w Atenach na pierwszy cykl in vitro. Każda z nich otrzymała kwestionariusz dotyczący nawyków żywieniowych z ostatnich 6 miesięcy i zaznaczyła w nim częstotliwość spożywania produktów z określonych grup. Następnie badacze przeanalizowali wyniki, by określić, na ile codzienny jadłospis badanych był zbliżony do diety śródziemnomorskiej. Na tej podstawie kobiety podzielono na trzy grupy.

Wpływ diety śródziemnomorskiej na skuteczność in vitro – większy niż się spodziewano

W kolejnych miesiącach naukowcy poddali analizom skuteczność wykonanych zabiegów in vitro. Jak się okazało, w pierwszej grupie, w której znalazły się kobiety stosujące dietę najbliższą śródziemnomorskiej, odsetek ciąż po pierwszym cyklu in vitro wyniósł 50%. W grupie trzeciej, do której przyporządkowano panie o nawykach żywieniowych najmniej przypominających dietę śródziemnomorską, zabiegi przyniosły pozytywny efekt tylko w 29%.

Ciekawe wyniki przyniosły także dalsze badania. U kobiet z pierwszej grupy, które zaszły w ciążę podczas pierwszego cyklu in vitro, odsetek żywych urodzeń wyniósł 48,8%. Wśród pań, którym według przyjętych kryteriów przyznano najmniej punktów za dietę, żywe urodzenia udało się uzyskać tylko w 26.6%.

Co więcej, wśród kobiet poniżej 35 lat już 5-procentowy wzrost punktów za dietę wiązał się z blisko trzykrotnym zwiększeniem szans na ciążę i późniejsze żywe urodzenie. Podobnych zależności nie odnotowano u pań powyżej 35. roku życia. Naukowcy podkreślają jednak, że korzyści wynikające z diety śródziemnomorskiej mogły być u nich mniej zauważalne. W tym wieku często występują zmiany hormonalne, znacznie niższa jest też rezerwa jajnikowa.

Dieta śródziemnomorska – na płodność kobiet i mężczyzn

Autorzy nowych odkryć podejrzewają, że za zwiększenie płodności mogą odpowiadać antyoksydanty, które znajdują się w owocach, warzywach i produktach pełnoziarnistych. Zaznaczają jednak, że potrzeba dodatkowych, dokładniejszych badań, które pozwoliłyby potwierdzić powiązanie między dietą a skutecznością in vitro. Wówczas można byłoby określić, który składnik wpływa na skuteczność in vitro, a w przyszłości stworzyć nowe rekomendacje żywieniowe dla kobiet.

Nikos Yiannakouris, który kierował greckimi badaniami, zaznacza, że zdrowa dieta i styl życia są jednakowo ważne dla kobiet i mężczyzn, którzy starają się o dziecko. Poprzednie prace naszej grupy naukowej wykazały, że dieta śródziemnomorska poprawiała także jakość nasienia u partnerów – podkreśla Yiannakoiris w rozmowie z magazynem New Scientist.

Źródło: medscape.com, newscientist.com

Polecamy także: Diety, które szkodzą płodności. Zobacz, których lepiej unikać!

 

Natalia Łyczko

Absolwentka filologii polskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Redaktorka i korektorka – z zawodu i pasji. Miłośniczka kawy, kotów i podróży.

6 przekąsek wpływających dobrze na płodność – od dietetyka

Dieta płodności - przekąski
Przekąski na płodność – Fot. Fotolia

Co jeść wartościowego zamiast chipsów i słodyczy podczas oglądania wieczornego filmu? Dietetyk ma propozycję 6 przekąsek dla pary starającej się o dziecko. Oto przykłady przekąsek, które nie tylko nie szkodzą, ale i wspomogą waszą płodność!

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Przekąski na płodność dla mężczyzny:

DLA NIEGO:

  • Orzechy laskowe – to największa skarbnica witaminy E (zwanej witaminą młodości) wśród wszystkich orzechów. Wygodna i szybka przegryzka, którą zawsze można zabrać ze sobą. Garść orzechów laskowych pokrywa ponad 100% zapotrzebowania na cynk, który odpowiada za produkcję testosteronu i dobrej jakości nasienia.
  • Kanapka z łososiem – 1 kromka chleba żytniego razowego posmarowana serkiem naturalnym, plaster wędzonego łososia, kiełki do posypania. Kolejna szybka przegryzka, która spełni zachcianki wszystkich „kanapkowych” łasuchów. Obecność łososia to solidna dawka kwasów omega-3, niezbędnych do prawidłowego przebiegu spermatogenezy. Ponadto źródło selenu, który nie tylko zwiększa libido, ale poprawia również ruchliwość plemnika.
  • Pomarańcza – im bardziej dojrzała tym lepiej. Ten pomarańczowy owoc bowiem jest źródłem bardzo ważnego przeciwutleniacza – witaminy C. Chroni ona DNA plemników przed uszkodzeniami jak również zapobiega ich zlepianiu.

Przekąski na płodność dla kobiety:

DLA NIEJ:

  • Prażona cieciorka – szklanka cieciorka, oprószona papryką słodką, bazylią i kurkumą ułożona na blasze piekarnika i zapieczona. Idealna chrupiąca przekąska na każdą okazję. Cieciorka jako przedstawicielka warzyw strączkowych dostarczy kobiecie sporo białka pochodzenia roślinnego oraz witamin z grupy B. Przede wszystkim kwasu foliowego, który jest niezbędny do prawidłowego przebiegu ciąży. Dodatek kurkumy, szczególnie wskazany u chorych z insulinoopornością, który pomaga wyregulować poziomy glukozy we krwi
  • Koktajl awokado-mango – ½ szklanki mleka krowiego 2%, ½ małego awokado, ½ mango, ½ łyżeczki siemienia lnianego – zmiksować. Przegryzka na pogodę i niepogodę, którą można wypić w domu lub zabrać ze sobą w kubku termicznym. Awokado to przede wszystkim źródło kwasu oleinowego, niezbędnego w diecie pacjentek z PCOS. Pomaga bowiem wyregulować poziomy hormonów. W parze z mango natomiast tworzy silny duet przeciwutleniający, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników i tym samym zwiększa szansę na poczęcie upragnionego dziecka.
  • Chipsy z jarmużu – kilka liści jarmużu, słodka i ostra papryka, sól, łyżka oliwy z oliwek. Jarmuż umyć, oderwać zdrewniałe końce, osuszyć na ręczniku papierowym. Oprószyć solą i papryką. Skropić oliwą. Ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika i piec około 10 minut. Jarmuż to przede wszystkim bogate źródło witaminy B6, niezbędnej do wyregulowania poziomów estrogenu. Ponadto powyższa witamina zwiększa ilość płodnego śluzu i wpływa pozytywnie na fazę lutealną cyklu miesięcznego.

 

Magdalena Czyrynda-Koleda, dietosfera.pl

PRZEPISY POLECA:  Magdalena Czyrynda-Koleda, specjalista ds. żywienia człowieka w Dietosfera.pl oraz Centrum Płodności FertiMedica. Dietetyczka, która na codzień zajmuje się dietą par, które zmagają się z niepłodnością. Sama latami starała się o dziecko.

Aneta Grinberg-Iwańska

Absolwentka dziennikarstwa i politologii. Pasjonatka technik video. Redaktor prowadząca serwis.

Co jeść przed owulacją? Te produkty wspomogą twoją płodność!

co jeść przed owulacją?
fot. Fotolia

Przed owulacją twój organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia. W tym okresie należy zwiększyć spożycie białka i produktów bogatych w witaminę E, C i przeciwutleniacze. Odpowiednia dieta pomoże odżywić dojrzewające w tym okresie jajeczko. Zobacz, co jeść przed owulacją.

CHaBeR News

http://www.chcemybycrodzicami.pl/wp/wp-content/uploads/2016/07/pop-up-foto.jpg

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Owulacja jest kluczowym momentem w staraniach o dziecko. Owulacja, czyli inaczej jajeczkowanie to jeden z elementów cyklu miesiączkowego. W trakcie owulacji dochodzi do pęknięcia pęcherzyka Graafa i uwolnienia komórki jajowej, dzięki czemu może dojść do zapłodnienia.

Jajeczkowanie występuje zazwyczaj co ok. 28 dni, między 13. A 15. dniem przed wystąpieniem krwawienia, choć jest to sprawa bardzo indywidualna. Okazuje się, że dietą możemy wspomóc nasze starania o dziecko.

Zobacz także: Dieta płodności – zobacz przepisy na śniadanie

Co jeść przed owulacją?

  1. Oleje tłoczone na zimno, oliwa z oliwek, olej sezamowy, olej z nasion lnu.
  2. Mięso ekologiczne – unikaj mięsa zwierząt, które były karmione paszami z dodatkiem hormonów.
  3. Rośliny strączkowe, takie jak soczewica, groch, fasola.
  4. Zielone warzywa, np. jarmuż, szpinak, brokuły. Zwierają witaminy z grupy B, które są niezbędne  do prawidłowego funkcjonowania specjalnego płynu znajdującego się wokół jajeczka.
  5. Awokado – jest bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe.
  6. Słodkie ziemniaki.
  7. Orzechy i nasiona bogate w zdrowe tłuszcze i minerały.
  8. Zboża np. orkisz i kamut.
  9. Owoce z upraw ekologicznych.
  10. Ryby – łosoś, dorsz, sola, sardynki itp.

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: www.natural-health-for-fertility.com

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.