Przejdź do treści

Niepłodność Bez Retuszu – ankieta

396.jpg

W ramach kampanii społecznej „Niepłodność Bez Retuszu”, organizowanej przez Instytut Macierzyństwa, powstało badanie ankietowe – „In vitro po ludzku”. Ma ono na celu zebranie informacji, które posłużą edukacji niepłodnych par, decydujących się właśnie na leczenie lub poddających się mu już od pewnego czasu.

Ankieta pozwoli uzyskać informacje m.in. na temat najczęściej wybieranych klinik zajmujących się in vitro, a także wielu szczegółów dotyczących obsługi w tych miejscach, co znacznie ułatwi kolejnym parom dostosowanie kliniki do swoich potrzeb. Pytania dotyczą także przyczyn leczenia niepłodności, kosztów leczenia, jego efektywności.

Podczas trwania kampanii wśród kobiet będą przeprowadzane kolejne ankiety, na podstawie których powstanie kompendium wiedzy dla osób starających się o dziecko. Organizatorzy dodają także, że “Efektem kampanii będzie również stworzenie swoistego przewodnika w wyborze lekarza czy też instytucji medycznej zajmującej się wielowymiarowym leczeniem niepłodności uwzględniającym oddziaływania bio-psycho-społeczne.”

 

Tutaj Ankieta – zachęcamy do wypełnienia!

 

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Nagła śmierć łóżeczkowa

397.jpg

Zespół nagłej śmierci łóżeczkowej jest najczęstszym powodem śmierci niemowląt w wieku 1-12 miesięcy. Każdego roku w Stanach Zjednoczonych ponad 2000 niemowląt umiera z przyczyny zdefiniowanej jako nagła śmierć niemowląt poniżej 1 roku życia, która nie może być wyjaśniona.

Nowe badanie wskazują na to, że dzielenie łóżka jest najistotniejszym czynnikiem ryzyka zgonów związanych ze snem u młodszych niemowląt.

Nowe badania, opublikowane w Pediatrics, analizowali zgony podczas snu niemowląt z 24 państw, w okresie 2004-2012.

Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC), trzy najczęściej zgłaszane przyczyny nagłej śmierci niemowląt są: zespół nagłej śmierci łóżeczkowej (SIDS), przyczyna nieznana, przypadkowe uduszenie/uduszenie się w łóżku.

Według danych, SIDS występuje najczęściej u niemowląt w wieku 1-4 miesięcy, nie mniej jednak dzieci umierają na ten zespół aż do pierwszego roku życia.

Ponieważ czynniki ryzyka zgonów niemowląt, związanych ze snem mogą się różnić między różnymi grupami wiekowymi, naukowcy wyróżnili dwie grupy wiekowe: 0-3 miesiące i 4-12.

W sumie, badacze przeanalizowali 8 207 zgonów. Okazało się, że 69% niemowląt z tej grupy zmarło podczas spania w jednym łóżku z rodzicami. Naukowcy wykryli także, że młodsze niemowlęta (73,8%) częściej spały z rodzicami, na ich łóżku lub w pobliżu osoby dorosłej, niż te starsze (58,9%). Tymczasem starsze niemowlęta częściej odnajdywano martwe, ułożone twarzą w dół, uduszone przez koc lub maskotki.  

Naukowcy twierdzą, że ich wyniki pokazują, iż czynniki ryzyka śmierci niemowląt różnią się w w zależności od wieku dziecka, a zatem rodzice powinni być ostrzeżeni przed niebezpieczeństwami specyficznymi dla wieku dziecka.


Źródło: www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Jogurt w roli głównej

395.jpg

Podczas wakacji, ciężkostrawne i kaloryczne potrawy ustępują miejsca lżejszym daniom. Z powodu wysokich temperatur mamy mniejszy apetyt, a nasze porcje na talerzu stają się mniejsze i zdrowsze. Podczas urlopu należy jednak pamiętać o dostarczaniu organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych, koniecznych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Polecamy jogurt – produkt z nabiałowej półki, który idealnie sprawdzi się jako składnik letniej diety.

 

Lekka kuchnia może być smaczna i sycąca, a przy tym nieobciążająca organizmu. Z jadłospisu warto wyeliminować potrawy tłuste i smażone. Znacznie lepiej sprawdzą się te przygotowywane na parze lub gotowane, z dodatkiem świeżych ziół i przypraw.

Produkt uniwersalny

Aby uzupełnić lekkostrawną dietę w białko i wapń, warto w tym czasie sięgnąć po nabiał, zwłaszcza jogurt, który swoją wysoką pozycję kulinarną zdobył dzięki wszechstronności zastosowań. – Jogurt znakomicie sprawdza się zarówno jako przekąska, jak i w roli dodatku do potraw – mówi Aneta Średzińska, dietetyk i ekspert kampanii „Mam kota na punkcie mleka”. – Sposobów wykorzystania jogurtu w lekkiej kuchni jest mnóstwo: możemy wymieszać z nim poranną owsiankę, zjeść go na drugie śniadanie z pokrojonymi owocami, orzechami i łyżką miodu lub przygotować z niego dressing do sałatki. Z powodzeniem zastąpi śmietanę dodawaną do zupy i posłuży za świetną bazę do orzeźwiającego chłodnika. Nie zapominajmy też o jogurtowych koktajlach, deserach i  ciastach – dodaje.

Na zdrowie!

Oprócz pełnowartościowego białka oraz łatwo przyswajalnego wapnia, potrzebnego kościom i zębom, jogurt zawiera witaminy A, D, B2, B12 oraz takie biopierwiastki, jak jod czy cynk. – Bogactwo składników mineralnych i witamin obecnych w jogurcie sprawia, że zaliczany jest on do produktów o wysokiej gęstości odżywczej, czyli takich, których nawet niewielka porcja dostarcza organizmowi sporo cennych składników budulcowych i odżywczych – podkreśla Średzińska.

Jogurt to świetny kompan letniej aktywności. Jest lekkostrawny, więc nie ma ryzyka, że po jego zjedzeniu nagle poczujemy się ociężali i odczujemy spadek formy. Jego lekko kwaśny smak, który jest wynikiem działania specjalnych kultur bakterii dodanych do mleka w procesie produkcji, sprawi, że jogurt znakomicie ugasi pragnienie. Kubeczek jogurtu lub owocowy koktajl przygotowany na jego bazie to przekąska, która zaspokoi głód i doda energii w środku aktywnego dnia, zaś ze zmęczeniem rozprawią się zawarte w jogurcie witaminy B2 i B12 oraz jod, regulujący pracę układu nerwowego. Po jogurt bez obaw mogą sięgać osoby dbające o linię – w wersji naturalnej, niedosładzany i bez dodatków w postaci czekolady czy posypki, ma stosunkowo niewiele kalorii, za to sporo pełnowartościowego białka, które daje poczucie sytości i sprawia, że nie czujemy się głodni.

 

Katarzyna Wielgus

farmaceutka