Przejdź do treści

Hirudoterapia – czy pijawki to sposób na leczenie niepłodności

193.jpg

Hirudoterapia (łac. hirudo – pijawka) to leczenie za pomocą pijawek, znane od czasów starożytnego Egiptu. Metoda ta obecnie przeżywa renesans jako alternatywna droga leczenia wielu schorzeń. Czy jest również zalecana w przypadku leczenia niepłodności?

W hirudoterapii wykorzystywane są pijawki z gatunku Hirudo medicinalis (pijawka lekarska lecznicza), pochodzące z hodowli laboratoryjnych i posiadające świadectwo pochodzenia. Pijawki przywierają do ciała za pomocą specjalnie zbudowanego otworu gębowego, przez który zostaje pobrana krew żywiciela. Jednocześnie z jej gruczołów ślinowych zostają wprowadzone do organizmu liczne substancje, odpowiadające za lecznicze właściwości pijawek.

Hirudoterapia nie jest współczesnym panaceum na wszystkie choroby, ale skutecznie leczy lub wspomaga leczenie wielu schorzeń, szczególnie chorób sercowo-naczyniowych, z powodu wydzielania substancji przeciwzakrzepowej – hirudyny. Zwolennicy tej metody wymieniają ponadto: skaleczenia, oparzenia, ropienie, migrenę, hemoroidy, choroby płuc i oskrzeli, schorzenia przewodu pokarmowego i wątroby, paradontozę, choroby zwyrodnieniowe stawów i wiele innych.

Co ciekawe, hirudoterapia przynosi również pozytywne efekty w leczeniu zaburzeń miesiączkowania oraz leczeniu niepłodności kobiet i mężczyzn. Prawdopodobnie związane jest to z hormonami wydzielanymi przez pijawki, takimi jak progesteron, estradiol, testosteron i kortyzol.

Obecnie w Polsce hirudoterapia posiada status metody niekonwencjonalnej. Jednak w niektórych krajach (m.in. Stany Zjednoczone, Wielka Brytania, Niemcy, Rosja) jest metodą akceptowaną przez lekarzy, jako skuteczny sposób wspomagania terapii wielu chorób. Coraz większa popularność tej metody może spowodować szersze wykorzystanie pijawek również w naszym kraju.

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Dietetyczna zielona rewolucja

192.jpg

Moda na koktajle znajduje coraz więcej zwolenniczek w Polsce. Smoothie bary, w których można zamienić kaloryczną babeczkę na zdrowy koktajl, stają się zauważalnym trendem. Na szczególną uwagę zasługuje zielony koktajl, który robi w ostatnim czasie oszałamiającą karierę.

Autorką pierwszego zielonego koktajlu była Victoria Boutenko, która wraz z całą swoją rodziną propaguje surową dietę wegańską. Zwolenniczki tej diety nazywają siebie „green monsters” i zalecają zielone koktajle na śniadanie, obiad i kolację. Według nich, jest to nie tylko sposób na dbanie o szczupłą sylwetkę, ale również remedium na wiele dolegliwości.

Czym jest zielony koktajl?

Jest to mieszanka zielonych owoców i warzyw, w proporcji: 60% owoców i 40% warzyw. Z warzyw najczęściej są wykorzystywane: kapusta pekińska i włoska, sałata, ogórek, natka pietruszki i selera, szpinak, szczaw, rzeżucha, brokuły i rukola. Jednak dozwolone są wszystkie zielone warzywa, ponieważ należy pamiętać o urozmaiceniu koktajli. Z owoców najchętniej wybierane jest kiwi. Ponadto, dopuszczalne jest dodanie wody lub lodu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub łyżeczka miodu do smaku. Można dodać również oleju lnianego lub oliwy z oliwek, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamina A) charakteryzowały się lepszą biodostępnością . Zielone koktajle należy spożyć od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawierają najwięcej substancji odżywczych.

Działanie

Zielone owoce i warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów. Koktajle  dostarczają organizmowi sporą dawkę żelaza, fosforu, magnezu, potasu, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy B, C, E oraz K. Z powodu dużej ilości błonnika działają korzystnie na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, ponadto oczyszczają i nawadniają organizm. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób żyjących w pośpiechu, ponieważ zajmuje to tylko parę chwil – wystarczy wrzucić składniki do miksera i gotowe!

Zalecenia

Dietetycy polecają zielone koktajle jako przekąskę, będącą uzupełnieniem zdrowego stylu odżywiania. Należy być jednak ostrożnym – dieta oparta wyłącznie na zielonych koktajlach powoduje niedobory niektórych składników odżywczych i w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii i wyniszczenia organizmu.

Zielone koktajle to idealny sposób na polepszenie przemiany materii, oczyszczenie organizmu i urozmaicenie swojej diety. Z niecierpliwością oczekujmy więc wiosny, aby wykorzystać bogactwo świeżych owoców i warzyw do koktajlowego szaleństwa.

 

Źródła: kobieta.gazeta.pl, cafeteria.pl

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Szafran na melancholię?

190.jpg

Szafran jest najdroższą i najszlachetniejszą przyprawą na świecie, jego cena przewyższa cenę złota. Jest on ręcznie pozyskiwany z krokusa uprawnego (Crocus sativus), co jest procesem pracochłonnym i wymagającym cierpliwości. Ostatnio przeprowadzone badania potwierdzają dobroczynny wpływ szafranu na nasz nastrój.

Pierwsze wzmianki o działaniu szafranu znajdujemy już w starożytnym Egipcie, gdzie był wykorzystywany jako lek do oczu, afrodyzjak, antidotum na trucizny, środek na odrę, czerwonkę i melancholię. Obecne badania kliniczne potwierdzają działanie przeciwdepresyjne szafranu, jako preparatu o wysokiej skuteczności i znikomej ilości działań niepożądanych. Powoduje on zwiększenie ilości neuroprzekaźników: dopaminy i serotoniny, nazywanych „hormonami szczęścia”. W wyniku tego procesu, zostaje aktywowany układ nagrody, odpowiedzialny za poczucie szczęścia i euforię, co łagodzi stany obniżonego nastroju i złego samopoczucia. Pierwsze efekty można zauważyć już po tygodniu stosowania.

Ponadto szafran, oprócz działania przeciwdepresyjnego, łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego, dlatego polecany jest szczególnie kobietom.

Jednak szafran może wykazywać skutki uboczne i nie w każdej sytuacji jest zalecany. Szczególnie kobiety w ciąży powinny zachować ostrożność i nie spożywać tej drogocennej przyprawy bez konsultacji z lekarzem. Również nie poleca się przyjmowania szafranu przez dzieci, ponieważ brak jest informacji o dawkowaniu u najmłodszych.

O środkach zawierających szafran warto pamiętać szczególnie zimą, gdy częściej dopada nas przeziębienie, chandra i kłopoty z koncentracją, co często jest spowodowane niedostateczną ilością słońca.

 

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.

Przeczytaj również

Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Różnorodnie, kolorowo i regularnie – tak w trzech słowach można ująć najważniejsze wnioski i zalecenia ekspertów po debacie pt. „5 porcji zdrowia”, dotyczącej prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Ale niestety jak pokazują badania odżywianie młodszego pokolenia ciągle odbiega od tych zaleceń. Szczególnie trudno przekonać i zachęcić młodych ludzi aby w ich diecie regularnie pojawiały się warzywa, owoce oraz soki. O 5 porcjach zdrowia oraz o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka, dyskutowali eksperci.

Nietolerancje pokarmowe a ból brzucha

Nietolerancje i alergie pokarmowe to problem zdrowotny dotyczący coraz większej liczby osób . Dlatego też dolegliwości tego typu były kolejnym tematem poruszonym podczas sesji badawczych People’s Lab przeprowadzonych w ramach projektu „Brzuch mówi: NO-SPA”. Wypowiedzi uczestniczek badania komentowali na bieżąco eksperci: prof. Wojciech Cichy, gastroenterolog oraz dr Anna Bukowska-Posadzy, psycholog kliniczny.

Suplementacja diety

Suplementy diety, to przede wszystkim witaminy i minerały, które mają za zadanie uzupełniać naszą dietę we wszystko, czego potrzebuje nasz organizm do prawidłowego funkcjonowania. O tym, dlaczego są ważne i na co wpływają opowiedział dr n. med Krzysztof Kamiński ginekolog – położnik w rozmowie z Karoliną Kryś.