Przejdź do treści

Dietetyczna zielona rewolucja

192.jpg

Moda na koktajle znajduje coraz więcej zwolenniczek w Polsce. Smoothie bary, w których można zamienić kaloryczną babeczkę na zdrowy koktajl, stają się zauważalnym trendem. Na szczególną uwagę zasługuje zielony koktajl, który robi w ostatnim czasie oszałamiającą karierę.

Autorką pierwszego zielonego koktajlu była Victoria Boutenko, która wraz z całą swoją rodziną propaguje surową dietę wegańską. Zwolenniczki tej diety nazywają siebie „green monsters” i zalecają zielone koktajle na śniadanie, obiad i kolację. Według nich, jest to nie tylko sposób na dbanie o szczupłą sylwetkę, ale również remedium na wiele dolegliwości.

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Czym jest zielony koktajl?

Jest to mieszanka zielonych owoców i warzyw, w proporcji: 60% owoców i 40% warzyw. Z warzyw najczęściej są wykorzystywane: kapusta pekińska i włoska, sałata, ogórek, natka pietruszki i selera, szpinak, szczaw, rzeżucha, brokuły i rukola. Jednak dozwolone są wszystkie zielone warzywa, ponieważ należy pamiętać o urozmaiceniu koktajli. Z owoców najchętniej wybierane jest kiwi. Ponadto, dopuszczalne jest dodanie wody lub lodu, aby uzyskać odpowiednią konsystencję oraz sok z cytryny, cynamon, syrop z agawy lub łyżeczka miodu do smaku. Można dodać również oleju lnianego lub oliwy z oliwek, aby witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (np. witamina A) charakteryzowały się lepszą biodostępnością . Zielone koktajle należy spożyć od razu po przygotowaniu, ponieważ wtedy zawierają najwięcej substancji odżywczych.

Działanie

Zielone owoce i warzywa to bogactwo witamin i mikroelementów. Koktajle  dostarczają organizmowi sporą dawkę żelaza, fosforu, magnezu, potasu, kwasu foliowego, prowitaminy A, witaminy B, C, E oraz K. Z powodu dużej ilości błonnika działają korzystnie na układ pokarmowy, poprawiają przemianę materii, ponadto oczyszczają i nawadniają organizm. Jest to doskonałe rozwiązanie dla osób żyjących w pośpiechu, ponieważ zajmuje to tylko parę chwil – wystarczy wrzucić składniki do miksera i gotowe!

Zalecenia

Dietetycy polecają zielone koktajle jako przekąskę, będącą uzupełnieniem zdrowego stylu odżywiania. Należy być jednak ostrożnym – dieta oparta wyłącznie na zielonych koktajlach powoduje niedobory niektórych składników odżywczych i w dłuższej perspektywie może prowadzić do anemii i wyniszczenia organizmu.

Zielone koktajle to idealny sposób na polepszenie przemiany materii, oczyszczenie organizmu i urozmaicenie swojej diety. Z niecierpliwością oczekujmy więc wiosny, aby wykorzystać bogactwo świeżych owoców i warzyw do koktajlowego szaleństwa.

 

Źródła: kobieta.gazeta.pl, cafeteria.pl

Katarzyna Wielgus

Chcemy Być Rodzicami

Jedyny magazyn poradnikowy dla starających się o dziecko. Starania naturalne, inseminacja, in vitro, adopcja.