Przejdź do treści

Czekoladoterapia

329.jpg

Niepowtarzalny smak, konsystencja i zapach czekolady przenoszą do krainy przyjemności. Jest ona nie tylko źródłem endorfin, zwanych „hormonami szczęścia”, ale także afrodyzjakiem. Obecnie czekolada coraz częściej przechodzi ze stołów do gabinetów kosmetycznych.

Czekolada, znana już od czasów Azteków, została sprowadzona do Europy przez Krzysztofa Kolumba i cieszy się popularnością do dziś. Deserowa, mleczna, biała, klasyczna, z bakaliami lub nadzieniem, do picia lub w postaci tabliczki. Pomimo, że poprawia nastrój, jej nadmierne spożycie może prowadzić do zbędnych kilogramów z powodu wysokiej kaloryczności. Na szczęście, w celach kosmetycznych można stosować bez ograniczeń. Na rynku istnieje wiele produktów na bazie czekolady: balsamy, kremy, peelingi, żele pod prysznic, pomadki czy maseczki. Produkty te stają się coraz bardziej popularne z powodu swojego działania: czekolada zmniejsza cellulit, pobudza krążenie krwi, niweluje nadmiar tkanki tłuszczowej, wygładza i odżywia skórę. Czekolada często znajduje zastosowanie w produktach skierowanych do cery dojrzałej lub przesuszonej ze względu na rewelacyjne właściwości odżywcze.

Coraz częściej sięgamy również po bardziej zaawansowaną pielęgnację dostępną w salonach kosmetycznych. Czekoladoterapia jest przeznaczona do kompleksowej pielęgnacji całego ciała. Zaczyna się od peelingu w celu złuszczenia naskórka, następnie na całe ciało zostaje nałożona uprzednio podgrzana masa czekoladowa. Aby zwiększyć odżywcze działanie czekolady, ciało zostaje zawinięte w folię na 30 minut. Następnie zmywamy preparat i dopełniamy zabieg masażem relaksacyjnym z użyciem kremu czekoladowego.

Za odżywcze działanie czekolady odpowiada głównie teobromina i kofeina. Jakie efekty osiągamy po zabiegu?

  • Stan relaksacji całego ciała
  • Gładszą i bardziej miękką skórę
  • Odprężenie, odżywienie i zwiększenie napięcia skóry
  • Złagodzenie zmian na skórze i poprawę kolorytu
  • Redukcję cellulitu i tkanki tłuszczowej
  • Modelowanie ciała
  • Dobre samopoczucie i uczucie odprężenia

Katarzyna Wielgus

farmaceutka

Niepotrzebna podwójna mastektomia

330.jpg

Wiele kobiet, u których zdiagnozowano raka piersi, decyduje się na usunięcie obu piersi, zwane podwójną mastektomią. Jednakże, nowe badania z Comprehensive Cancer Center na Uniwersytecie w Michigan sugerują, że około 70 % kobiet podejmuje tę decyzję, mimo bardzo niskiego ryzyka rozwoju raka w zdrowej piersi.

Naukowcy, kierowani przez docent Sarah Hawley, opublikowali swoje wyniki w czasopiśmie medycznym JAMA Surgery.

Według American Cancer Society, w tym roku w Stanach Zjednoczonych rak piersi zostanie zdiagnozowany u 235 030 osób, z czego 40 430 umrze.

Zespół zwraca uwagę na to, że kobietom, w których historii rodziny wystąpił rak piersi, jajników lub mutacja w genach BRCA1 albo BRCA2, zazwyczaj zaleca się rozważenie podwójnej mastektomii, ponieważ mają większe ryzyko zachorowania na raka w zdrowej piersi.

Jednak  do tej kategorii należy tylko około 10% wszystkich kobiet z rozpoznaniem raka piersi.

Ostatnie badania wykazały, że kobiety coraz częściej wybierają ten zabieg, co sprawia, że naukowcy zadają sobie pytanie, czy taka profilaktyka jest naprawdę konieczna.

W celu przeprowadzenia dalszych analiz, naukowcy przebadali 1447 kobiet leczonych wcześniej z powodu raka piersi, ale bez nawrotów.

Okazało się, że na podwójną mastektomię zdecydowało się 8% kobiet, a kolejne 18% rozważało wykonanie zabiegu.

Około 75% spośród badanych stwierdziło, że bardzo martwią się o nawrót choroby. Jednakże, naukowcy podkreślają, że dla większości kobiet zdiagnozowanie raka w jednej piersi nie zwiększa prawdopodobieństwa, że pojawi się przerzut na drugą.

Po ocenie roli raka piersi i raka jajników oraz wszelkich wyników badań genetycznych w historiach rodzin, naukowcy odkryli, że około 70 % kobiet, które usunęły obie piersi, zrobiło to bezpodstawnie.

„Kobiety, które nie mają wskazującej na to historii raka w rodzinie lub stwierdzenia genetycznego, nie powinny decydować się na usuwanie zdrowej piersi”, podsumowuje Hawley.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Nowe pomiary wagi urodzeniowej

326.jpg

Nowe badania przeprowadzone na Michigan State University mają na celu pomóc lekarzom oszacować wielkość noworodków przy zastosowaniu nowych pomiarów wagi urodzeniowej, bazujących na podstawie ewidencji urodzeń z całego kraju.

„Zweryfikowano już ponad 7 mln zapisów” powiedziała Nicole Talge, współtwórca badania, pracująca jako adiunkt w MSU’s Department of Epidemiology and Biostatistics.

„Nasze badania przyjrzały się urodzeniom żywych dzieci w Stanach Zjednoczonych w latach 2009-2010. Przy użyciu nowoopracowanej metody, skorygowano nieprawdopodobne zapisy wieku ciążowego w tych latach . Doprowadziło to do zmiany progów wagi urodzeniowej, szczególnie dla wcześniaków oraz dzieci, które urodziły się “po terminie”.

Talge dodała, że progi te są ważne, ponieważ mogą one być wykorzystane do sklasyfikowania dziecka jako małe lub duże w stosunku do wieku ciążowego.

Wyniki te pozwoliły na wprowadzenie aktualizacji i potencjalnie bardziej precyzyjnego sposobu oceniania wielkości narodzonego dziecka.

Nowe wartości progowe mogą być użyteczne dla klinicystów w podejmowaniu decyzji o opiece zdrowotnej, ponieważ wielkość dziecka po narodzinach jest często stosowana jako jeden ze wskaźników zdrowia niemowlęcia.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Przeczytaj również

Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Różnorodnie, kolorowo i regularnie – tak w trzech słowach można ująć najważniejsze wnioski i zalecenia ekspertów po debacie pt. „5 porcji zdrowia”, dotyczącej prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Ale niestety jak pokazują badania odżywianie młodszego pokolenia ciągle odbiega od tych zaleceń. Szczególnie trudno przekonać i zachęcić młodych ludzi aby w ich diecie regularnie pojawiały się warzywa, owoce oraz soki. O 5 porcjach zdrowia oraz o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka, dyskutowali eksperci.

Trzy lata mlekiem płynące. Co nam przyniósł program informacyjny „Mam kota na punkcie mleka”?

Dobiegła końca trzyletnia edukacyjna przygoda z programem „Mam kota na punkcie mleka”, którego misją było zwiększenie poziomu wiedzy dzieci i młodzieży na temat walorów odżywczych mleka i przetworów mlecznych oraz edukacja w zakresie zasad prawidłowego odżywiania. 15 września br., podczas konferencji prasowej zamykającej program jego organizatorzy, Polska Izba Mleka oraz Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka, dokonali oficjalnego podsumowania działań prowadzonych w ramach kampanii.

Nowa piramida żywieniowa a ciąża

Jedną z najważniejszych wytycznych nowej piramidy żywieniowej jest aktywność fizyczna oraz dieta wzbogacona w tłuszcze roślinne. Jak nowe zalecenia WHO wpływają na staranie się o dziecko? Jakie oleje są najzdrowsze oraz co to są tłuszcze trans? Co i jak powinniśmy jeść przygotowując się do ciąży wyjaśnia dietetyk Kinga Twaróg oraz przedstawiciele firm medycznych.