Przejdź do treści

6 najczęstszych przyczyn nadwrażliwości zębów

340.jpg

Nadwrażliwość zębów jedną z powszechnych dolegliwości jamy ustnej. Objawia się przede wszystkim uczuciem dyskomfortu podczas jedzenia bardzo ciepłych lub bardzo zimnych pokarmów. Według naukowców z University of Washington, nadwrażliwość dotyczy głównie ludzi młodych, osoby z cofniętymi dziąsłami, osoby stosujące domowe sposoby wybielania zębów oraz częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Do przyczyn nadwrażliwości zębów należą:

 1. Uszkodzone szkliwo

Szkliwo jest głównym obrońcą zębów i w wyniku jego uszkodzenia odsłonięciu ulega zębina, co jest bezpośrednią przyczyną bólu podczas jedzenia gorących, zimnych czy kwaśnych pokarmów. Również chłodne powietrze, wdychane przez usta, może powodować krótkotrwały, przeszywający ból.

2.Cytrusy i napoje gazowane

Owoce cytrusowe oraz napoje gazowane zawierają duże ilości kwasów obniżających pH w jamie ustnej, co prowadzi do demineralizacji zębów. Po spożyciu tych produktów powinno się przepłukać jamę ustną, zaczekać 30 minut i dopiero po tym czasie umyć zęby. W przeciwnym wypadku szkliwo ulega ścieraniu, co powoduje nadwrażliwość zębów.

3. Pasty wybielające

Wbrew pozorom, wysoka biel nie jest zdrowa dla naszych zębów. Jednym ze sposób na białe zęby jest używanie past wybielających, o bardzo wysokim RDA, czyli wskaźniku ścieralności szkliwa. Stosowane nadmiernie, przez dłuższy czas, zamiast wybielania mogą prowadzić do uszkodzeń szkliwa.  Zaleca się stosowanie tych past naprzemiennie z pastami zawierającymi związku potasu i aminofluorek, które odbudowują warstwę ochronną zębów.

4. Zbyt twarda szczoteczka

Do nadwrażliwości może również prowadzić używanie zbyt twardej szczoteczki, szczególnie przy energicznym myciu zębów. Powoduje to obniżenie linii dziąseł, odsłonięcie szyjek zębowych, a także uszkodzenie szkliwa. Należy pamiętać, że szczoteczka, która po 2 – 3 tygodniach stosowania ulega rozwarstwieniu, może być oznaką zbyt mocnego szorowania zębów.

5. Uszkodzenie zębów

Zęby, które zostały uszkodzone np. podczas urazu, są bardziej podatne na nadwrażliwość. Ukruszone lub popękane zęby mogą być nie tylko nadwrażliwe na różne pokarmy, ale również mogą prowadzić do poważniejszych dolegliwości, na skutek wnikania bakterii z płytki nazębnej.

6. Domowe sposoby wybielania

Domowe metody wybielania cieszą się coraz większą popularnością, co jednak wpływa niekorzystnie na kondycję naszych zębów. Produkty, takie jak cytryna, sól czy soda oczyszczona, uszkadzają zarówno szkliwo, jak i dziąsła, co nieuchronnie prowadzi do nadwrażliwości. Przed zastosowaniem tradycyjnej metody, skonsultuj ją ze swoim stomatologiem przed zastosowaniem.

 

Stomatolodzy zalecają stosowanie past do zębów z fluorem jako profilaktykę nadwrażliwości. Gdy to jednak nie wystarcza, warto poddać się zabiegowi fluoryzacji, który polega na pokryciu zębów preparatem o wysokim stężeniu fluoru. Powoduje on nie tylko wzmacnianie i uszczelnienie szkliwa, ale także wykazuje działanie przeciwpróchnicze. 

Katarzyna Wielgus

farmaceutka

Zła dieta a przedwczesny poród

341.jpg

Uniwersytet badań Adelaide jako pierwszy potwierdził, że kobiety, które odżywiają się w nieprawidłowy sposób przed zajściem w ciążę, są bardziej narażone na przedwczesny poród niż te, które stosują zdrową dietę.

Naukowcy z University of Adelaide’s Robinson Research Institute przebadali nawyki żywieniowe ponad 300 kobiet z południowej Australii.

Opublikowane w The Journal of Nutrition wyniki pokazują, że kobiety, które przed ciążą konsekwentnie stosowały dietę bogatą w białka i owoce, rzadziej rodziły przed terminem. Natomiast te, które nagminnie spożywały produkty z wysoką ilością tłuszczu i cukru były o 50 % bardziej narażone na przedwczesny poród.

„Pród rzedwczesny jest główną przyczyną chorób i śmierci niemowląt i występuje w przypadku jednej na 10 ciąż na całym świecie. Powinniśmy jak najlepiej zrozumieć warunki, które do niego prowadzą, gdyż pomoże to ratować zdrowie i życie niemowląt”, mówi autor dr Jessica Grieger, pracownik naukowy z Robinson Research Institute.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Licealni znajomi mogą wpływać na decyzję o posiadaniu dziecka

337.jpg

Wcześniejsze badania wykazały już, że przyjaciele mogą wzajemnie na siebie wpływać w kwestii pewnych zachowań, takich jak palenie, picie czy aktywność fizyczna.

Najnowsze badanie sugeruje, że wpływ ten rozciąga się także na decyzje o powiększeniu rodziny. Badania opublikowane w American Sociological Review wykazują, że wśród szkolnych koleżanek w okresie wczesnej dorosłości, posiadanie dzieci jest…. zaraźliwe.

Zespół badawczy, w tym Nicoletta Balbo, adiunkt na Uniwersytecie Bocconi we Włoszech, zwrócił uwagę na to, że ​​wcześniejsze badania wykazały, że w przypadku kobiet, na decyzję o posiadaniu dziecka mogą mieć wpływ rodzina i znajomi z pracy.

„Te wyniki pokazują, że na tego typu decyzję mają wpływ nie tylko indywidualne cechy i preferencje, ale także sieci społeczne, w których są osadzone kobiety. Ponadto okazuje się, że licealni znajomi wpływają na nasze życie nawet po ukończeniu szkoły”, podsumowuje Balbo.

 

Źródło: http://www.medicalnewstoday.com

Marlena Jaszczak

absolwentka SWPS, kobieta o wielu talentach.

Przeczytaj również

Eksperci zalecają aby na stołach było kolorowo, bo tylko różnorodność składników gwarantuje, że dieta będzie dostarczała wszystkich niezbędnych witamin i substancji odżywczych.

Różnorodnie, kolorowo i regularnie – tak w trzech słowach można ująć najważniejsze wnioski i zalecenia ekspertów po debacie pt. „5 porcji zdrowia”, dotyczącej prawidłowego odżywiania dzieci i młodzieży. Ale niestety jak pokazują badania odżywianie młodszego pokolenia ciągle odbiega od tych zaleceń. Szczególnie trudno przekonać i zachęcić młodych ludzi aby w ich diecie regularnie pojawiały się warzywa, owoce oraz soki. O 5 porcjach zdrowia oraz o roli warzyw, owoców i soków w prawidłowym odżywianiu dziecka, dyskutowali eksperci.

Wśród pułapek niepłodności

Rozmowy z dwiema z trzech autorek książki „Nadzieja na nowe życie” mogłyby trwać w nieskończoność. Ciepłe, inspirujące, empatyczne kobiety, które napisały książkę – także na podstawie własnych doświadczeń – pozwalającą lepiej zrozumieć, co spotyka kobietę doświadczającą niepłodności. Z Justyną Kuczmierowską i Agnieszką Doboszyńską rozmawiała Jolanta Drzewakowska.

20 marca – Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej

20 marca w ponad 100 krajach na całym świecie, w tym również w Polsce, obchodzimy Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej, którego globalnym organizatorem jest Światowa Federacja Dentystyczna (FDI World Dental Federation). W Polsce inicjatorami wydarzenia są Polskie Towarzystwo Stomatologiczne, Polskie Towarzystwo Stomatologii Dziecięcej i Polski Czerwony Krzyż. Światowy Dzień Zdrowia Jamy Ustnej jest okazją do zwrócenia uwagi na problemy stomatologiczne Polaków i zachęty do dbania o prawidłowe nawyki higieny jamy ustnej, które pozwolą chronić nasze zęby przez całe życie.