Przejdź do treści

5 produktów SUPERFOOD – czy masz je w swojej diecie?

Superfood w codziennej diecie. Fot. pixabay.com

Zmiana stylu życia i odżywiania się to jedna z pierwszych rzeczy, które przychodzą nam na myśl, kiedy chcemy zadbać o swoje zdrowie oraz płodność. Jedni odstawiają gluten, inny rezygnują z jedzenia mięsa, kolejni sięgają po nadzwyczajne, bogate w składniki odżywcze pożywienie –  to właśnie na nim postanowiliśmy się skupić. Oto 5 produktów superfood, które warto poznać.

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

1. Teff

Jest to ziarno, inaczej nazywane Miłką Abisyńską lub Trawą Abisyńską. Jest to naturalne zboże, które nie zawiera w sobie glutenu i jest bogatym źródłem błonnika. Zawiera w sobie także między innymi wapń, żelazo i kwas foliowy. Teff ma też niski indeks glikemiczny. Potrawy z niego przygotowane nie powodują skoków cukru w organizmie.

Co ważne, Miłka Abisyńska jest znakomitym źródłem aminokwasów, między innymi waliny. Jest ona niezmiernie potrzebna do prawidłowej pracy mięśni, ale też do utrzymania równowagi hormonalnej. Aminokwas ten pomaga również w regulacji metabolizmu i prawidłowej pracy naszego systemu odpornościowego.

Ugotowane ziarna teff przypominają kaszkę, która może być alternatywą dla ziemniaków, makaronów, czy ryżu. Istnieje też mąka z teffu, którą możemy zastąpić tę standardową. Do jogurtów dodać możemy zaś teff w formie płatków. Świetnie sprawdza się zarówno na słodko, jak i słono.

Moringa to jeden z produktów superfood. Fot. pixabay.com2. Moringa

Moringa olejodajna to tropikalne drzewo, które nazywane jest między innymi „drzewem długiego życia”. Roślina posiada dwa razy więcej białka, niż soja. Ma też 25 razy więcej żelaza, niż szpinak. 15 razy więcej potasu, niż banany. 7 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze. Owoce, liście i młode pędy jedzone są po ugotowaniu, jak warzywa. Suszone liście stosuje się jak standardowe zioła, na przykład dodawane do herbaty, czy zup. Z nasion powstaje zaś olej. W Polsce najczęściej moringa dostępna jest w formie sproszkowanych liści, herbatek lub w kapsułkach.

Ma działanie uspokajające, także przy nerwobólach. Przeciwdziała między innymi nadciśnieniu,  czy też stanom zapalnym. Zwiększa również naszą energię.

Co ważne, nie powinny po moringę sięgać kobiety w ciąży. Niektóre zawarte w niej substancje mogą powodować skurcze macicy i nawet doprowadzić do poronienia.

3. Spirulina

Jest to alga, którą nazywa się „mlekiem Matki Ziemi” –  jeden z najbogatszych w substancje odżywcze produktów na świecie. Zawiera w sobie kwas gamma linolenowy obniżający cieśnienie krwi, zmniejszający ryzyko zakrzepów, działa też łagodząco na objawy napięcia przedmiesiączkowego, znakomicie wpływa na skórę.

Spirulina bogata jest także w białko (około 70 proc. w suchej masie produktu), magnez, beta-karoten oraz witaminy, między innymi A, B, C, D, E, K. Zawiera też w sobie łatwo przyswajalne żelazo – nawet więcej, niż możemy znaleźć w mięsie. Alga ta może wspomagać proces detoksykacji organizmu oraz działać antynowotworowo.

Produkt znajdziemy w tabletkach, ale także w proszku. W takiej formie można dodać go do koktajli, past, czy innych potraw. Nadaje potrawom intensywny zielony kolor.

4. Babka płesznik

To roślina, którą znajdziemy między innymi w regionach śródziemnomorskich. Jest bardzo pomocna w problemach trawiennych. Zawiera w sobie wiele błonnika – po zalaniu ziaren wodą tworzy się kleik (może przypominać siemię lniane). Pomaga przy zaparciach, ale też łagodzi podrażnienia układu trawiennego.

Co ważne, babka płesznik wspomaga regulację glukozy i insuliny we krwi. Obniża również poziom złego cholesterolu, który może mieć negatywny wpływ na płodność. Jak pisaliśmy na naszym portalu: „Cholesterol jest kluczowy dla produkcji hormonów, takich jak estrogen w przypadku kobiet oraz testosteron u mężczyzn.”

Roślina może być stosowana także przez kobiety w ciąży. Najczęściej spożywa się nasiona babki płesznik w formie kleiku. Można dodać je do jogurtów, zup, napojów. Przy niektórych problemach skórnych z kleistego naparu można stworzyć łagodzące odżywcze okłady.

5. AcerolaAcerola to znakomite źródło witaminy C. Fot. pixabay.com

Inne nazwy tych superowoców to między innymi malpigia granatolistna, czy też wiśnia z Barbados. Spożywa się je na surowo, ale też w formie napojów, dżemów, przetworów. U nas dostępna jest w sklepach głównie w formie suplementów w proszku, tabletkach, soku. Jakie ma przede wszystkim zalety? Jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy C. 100 g owoców to nawet 1400-2500 mg.

Acerola świetnie sprawdza się, w okresach osłabionej odporności organizmu. Obecne w niej przeciwutleniacze mogą też wspomagać pracę układu krążenia oraz działać antynowotworowo. Takie składniki, jak karotenoidy i antocyjany, działają wzmacniająco na funkcjonowanie wzroku i układ sercowo-naczyniowy.

Czy wszystko jest takie „super”?

Niektóre produkty to prawdziwe bomby odżywcze. Warto jednak pamiętać, że z suplementami nie ma żartów i dobrze byłoby skonsultować ich przyjmowanie z ekspertami. Odstraszać często może co prawda ich cena, ale czego się nie robi dla zdrowia? Z drugiej jednak strony, nasze lokalne „superfoods” nie odbiegają niczym od tych zza oceanów – kasza jaglana, siemię lniane, czosnek, pokrzywa, czy żurawina. Jedzenie też może leczyć!

Źródła: poradnikzdrowie / bionica / bonavita

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, absolwentka UW. Obecnie studiuje psychologię kliniczną na Uniwersytecie SWPS oraz Gender Studies na UW.

Darmowe konsultacje dietetyczne online

FertiMedica - darmowe konsultacje dietetyczne
Pixabay

W październiku FertiMedica wraz z psychodietetyczką Anitą Fincham proponują darmowe 15-minutowe konsultacje dietetyczne dla osób planujących ciążę, doświadczających niepłodności oraz dla wszystkich, którzy chcieliby rozpocząć zmianę na talerzu – tym razem już na dobre!

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Dieta ma ogromny wpływ na płodność, ponieważ niedobory wielu składników mineralnych oraz witamin utrudniają procesy wyprodukowania zdrowej komórki rozrodczej (żeńskiej – komórki jajowej i męskiej – plemnika), mają także wpływ na zapłodnienie czy prawidłowy rozwój zarodka.

FertiMedica – darmowe konsultacje dietetyczne

Nasz dietetyk zajmuje się kobietami, które dopiero planują ciążę i świadomie chcą przygotować do niej swój organizm, a także pacjentkom zmagającym się z zespołem policystycznych jajników (PCOS), kobietom w ciąży i karmiącym. Opieką otaczamy także mężczyzn z obniżonymi parametrami nasienia. Pomagamy im wprowadzić dietę pełną dobroczynnie działających składników wspomagających powstawanie prawidłowych plemników.

Dzięki zmianom w diecie możesz zyskać:

  • więcej energii
  • odporność na infekcje
  • odporność na stres
  • lepszą koncentrację
  • optymalną figurę
  • poprawę gospodarki hormonalnej (także hormony płciowe!)
  • gładszą skórę, mocniejsze włosy i paznokcie
  • lepszy nastrój
  • poprawę zdrowia – serca, krążenia, tarczycy, chorób immunologicznych

Przed konsultacją należy wysłać wypełniony dzienniczek żywieniowy (znajdziesz go tu) na adres anita.fincham@fertimedica.pl.

Zobacz także:

Dieta płodności – zobacz przepisy na śniadanie

Witaminy płodności. Zobacz, które pomogą ci zajść w ciążę

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: FertiMedica

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.

Food & Health Conference – mamy bilety do rozdania

Food & Health Conference
Facebook - Food & Health Conference

7 października 2017 roku w warszawskim Eurocentrum Office Complex odbędzie się Food & Health Conference. Celem imprezy jest przekazanie praktycznych informacji dotyczących profilaktyki zdrowotnej, zdrowego odżywiania i stylu życia oraz holistyczna opieka nad Uczestnikami Konferencji czyli zdrowe przekąski, dobra kawa, ciekawe atrakcje w przerwach.

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Harmonogram wydarzeń:

9:00 – 10:00 Mateusz Banaszkiewicz – Czy stres może być dla nas korzystny?

Jak traktować napięcie jako zasób? Jak czerpać poczucie sensu z trudnych okoliczności? Dlaczego sposób myślenia o stresie ma znacznie w kontekście naszego radzenia sobie z nim?

10:00 – 10:40 Justyna Nater – Oczy bez tajemnic!

Czy warto kupować okulary na bazarze, czy smog uszkadza oczy oraz inne prawdy i mity związane z naszym wzrokiem.

10:45 – 11:15 Bank Żywności – Nie marnuj zdrowia, czasu i pieniędzy. Dobre praktyki w zakresie niemarnowania żywności.

11:15 – 11:45 przerwa kawowa – chodźcie pogadać ze specjalistami przy pysznej kawie i przekąskach.

11:45 – 12:15 Anna Makowska – Simple Smart Life

Jak najmniejszym nakładem czasu, pracy i pieniędzy odżywiać się zdrowiej i czuć lepiej?

12:15 – 12:45 Dominika Wojsz – Szczepienia: prawdy i mity.

Czy szczepionki powodują autyzm? Czy można szczepić preparatami skojarzonymi? Te i inne mity – rozprawmy się z nimi raz na zawsze.

12:30-13:30 Janina Bąk – Czy jeśli wsadzisz nogi do piekarnika, a głowę do lodówki, to będzie ci w sam raz?

W czasie tej prezentacji będziemy jak ekipa śledczych z „Ojca Mateusza”, to jest będziemy tropić największe zbrodnie błędnego wnioskowania i rozwiązywać skomplikowane zagadki statystyczne, w tym tą tytułową.

Food & Health Conference część druga

13:30-14:30 przerwa obiadowa – zapraszamy na pożywny lunch, każdy znajdzie coś dla siebie.

14:30-15:30 Agata Spała – Motywacja czy determinacja? Jak skutecznie realizować swoje cele.

Wiedza o zdrowym odżywianiu to nie wszystko. Trzeba wprowadzać ją w życie, trzeba działać! Ale jak znaleźć w sobie motywację do działania? Jak odkryć determinację, którą ma w sobie każdy z nas?

15:30-16:30 Kasia Samborska – Jak zacząć przygodę z aktywnością i zdrowym żywieniem? Proste sposoby na start.

Sport to zdrowie ale od czego zacząć i jak się przemóc, aby robić cokolwiek albo i więcej? Czy trzeba od razu zmieniać dietę? Proste triki do wykorzystania na co dzień, przygotowane specjalnie dla opornych na aktywność sportową i nie tylko.

Więcej na temat wydarzenia można przeczytać tu: http://simplesmart.life/event/waw/

Zobacz także:

Co jeść przy chorobie Hashimoto – dieta bezglutenowa, paleo, a może zgodna z grupą krwi?

Wieczne zmęczenie i problemy z nadwagą? To może być insulinooporność!

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.

Witaminy płodności. Zobacz, które pomogą ci zajść w ciążę

witaminy płodności
Pixabay

Witaminy są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, okazuje się, że są również świetnymi wspomagaczami płodności. Dzięki nim możemy poprawić jakość komórek, mają również wpływ na zaburzenia hormonalne i prawidłowe endometrium (błonę śluzową macicy). Poznaj właściwości poszczególnych witam i ich wpływ na płodność.  

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Czym są witaminy? Jest to grupa organicznych związków chemicznych, które mogą być naturalnego pochodzenia, bądź pozyskane syntetycznie. Termin „witamina” pochodzi od słowa vita – oznaczającego życie. Nazwę wprowadził polski biochemik Kazimierz Funk, któremu zawdzięczamy również odkrycie w 1913 roku pierwszej witaminy – B1.

Do najważniejszych witamin należy zaliczyć kwas foliowy, witaminę D, E, C, A oraz witaminy z grupy B. Należy pamiętać, że najważniejszym źródłem witamin powinna być zróżnicowana dieta, a dopiero później suplementy.

Witamina D

Wspomaga tworzenie hormonów płciowych, co wpływa na owulację i równowagę hormonalną w organizmie, wspiera również produkcję progesteronu. Hormon ten wydzielany jest przez jajniki i odpowiada za przygotowanie błony śluzowej macicy do przyjęcia zapłodnionej komórki jajowej. Witamina D3 syntezowana jest przez skórę za pomocą promieni słonecznych, możemy ją również znaleźć w tranie. Witamina D2 jest z kolei produkowana przez rośliny.
Badania przeprowadzone na kobietach niepłodnych dowiodły, że większość z nich cierpiała właśnie na niedobory witaminy D.
Gdzie ją znajdziemy: promienie słoneczne, tłuste ryby, tran.

Witamina A

Zwana inaczej beta- karotenem. Jej rola polega na ochronie komórki jajowej i plemników przed uszkodzeniem wywołanym szkodliwą działalnością wolnych rodników. Odpowiada też za prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego, metabolizm białek i hormonów steroidowych i dobre widzenie.
Gdzie ją znajdziemy: marchew, wątróbka, tłuste ryby, pełne mleko.

Witamina C

Jest przeciwutleniaczem, który pomaga wzmocnić układ odpornościowy. Prawidłowy poziom witaminy C w organizmie kobiety ma dobroczynny wpływ na konsystencję śluzu szyjkowego i budowę endometrium. Wspomaga też osoby, które mają defekt fazy lutealnej. Jest to etap, w którym w w jajniku tworzy się ciałko żółte i macica przygotowuje się do zagnieżdżenia zapłodnionej komórki jajowej. Witamina ta wspomaga w problemach z owulacją i bierze udział w usuwaniu wolnych rodników, które mają wpływ na na jakość komórek jajowych.
Gdzie ją znajdziemy: papryka żółta i czerwona, cytrusy, brokuły, pomidory, jarmuż, żurawina, porzeczki, kapusta.

Witamina E

Jest znana jako „witamina płodności” oraz „witamina młodości”. Jej niski poziom jest związany z zaburzeniami owulacji, a suplementacja ma wpływ na endometrium. Aż 52% badanych kobiet zauważyło po suplementacji tą witaminą poprawę endometrium. Wpływa też na wytwarzanie nasienia u mężczyzn. Jest współodpowiedzialna za utrzymanie ciąży i prawidłowy rozwój płodu. Witamina ta jest też wykorzystywana w kosmetyce, opóźnia bowiem proces starzenia skóry. Obok witaminy A i Ci jet silnym przeciwutleniaczem, pomaga redukować poziom wolnych rodników.
Gdzie ją znajdziemy: orzechy laskowe, migdały, nasiona słonecznika, oliwki, szpinak.

Witamina B6

Wpływa korzystnie na fazę lutealną, pomaga regulować poziom cukru we krwi oraz łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego. Niedobory witaminy B6 mogą powodować nieregularne miesiączki i niski poziom progesteronu.
Gdzie ją znajdziemy: kasza gryczana, banany, szpinak, kurczak, indyk, wątróbka, łosoś, dorsz.

Witamina B12

Inaczej zwana kobalaminą lub czerwoną witaminą. Bierze udział w wytwarzaniu białych i czerwonych krwinek oraz w syntezie DNA. Wpływa pozytywnie na zdrowie psychiczne, koi nerwy, zapobiega anemii, a także pomaga chronić przed chorobą Alzheimera i nowotworami. Witamina ta wspiera prawidłową implantację i zwiększa szanse na sukces procedury wspomaganego rozrodu. Jej niedobór może być przyczyną poronień.
Gdzie ją znajdziemy: wątróbka, ryby, mleko, jaja, sery.

Cholina (witamina B4)

Ważny składnik diety u osób starających się o dziecko. Zwiększone spożycie choliny podczas ciąży wiąże się z mniejszym ryzykiem wystąpienia wad cewy nerwowej i poronienia. Bierze udział w rozwoju mózgu i układu nerwowego u płodu.
Gdzie ją znajdziemy: wątróbka, jaja, orzechy, ryby, kiełki pszenicy.

Kwas foliowy (witamina B9)

Bierze udział w syntezie kwasów nukleinowych, z których powstaje DNA. U kobiet ciężarnych jego niedobory mogą spowodować poważne wady płodu, zwiększa się również ryzyko poronienia i przedwczesnego porodu. Kobiety w wieku rozrodczym powinny uzupełniać dietę kwasem foliowym w dawce 0,4 mg/dziennie, zwłaszcza miesiąc przed zajściem w ciążę oraz w pierwszym trymestrze ciąży.
Gdzie go znajdziemy: ciemnozielone warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych.

Zobacz także:

Co jeść, aby poprawić swoją płodność?

Witamina C i płodność

Tu kupisz najnowszy magazyn Chcemy Być Rodzicami

Źródło: Chcemy Być Rodzicami, Poradnik Zdrowie

Anna Wencławska

Absolwentka Uniwersytetu Warszawskiego. Dziennikarka, pasjonatka kultur i języków orientalnych.

Dieta płodności – zobacz przepisy na śniadanie

śniadania płodności

Śniadanie to według wielu specjalistów najważniejszy posiłek. Pozwala wejść z dobrą energią w nowy dzień i co ważne, jest ogromnym  polem do popisu. Nie tylko zdolności kulinarnych, ale daje też szansę na wzmocnienie naszego zdrowia. Oto przepisy, które wesprą płodność – wypróbowałaś już któryś z nich?

CHaBeR News

Jesteś dla nas ważna!

Chcemy być z Tobą w kontakcie, zapisz się do newslettera, aby otrzymywać wartościowe informacje.

Przygotujemy dla Ciebie coś ciekawego i możesz być pewna, że nie zasypiemy Cię mailami.

Pudding z kaszy jaglanej, cynamonu i miodu

Jest to śniadaniowa propozycja skierowana przede wszystkim do kobiet z PCOS. Dlaczego? Po pierwsze, „badania pokazały, że osoby spożywające mleko sojowe miały niższy poziom insuliny, testosteronu i cholesterolu” – pisaliśmy w naszym portalu >>KLIK<<. Były to badania przeprowadzane właśnie wśród kobiet z zespołem policystycznych jajników, które odniosły korzyści właśnie z włączenia w dietę produktów sojowych.

Po drugie, cynamon wykazuje podobne działanie do insuliny i pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Co ciekawe, badania przeprowadzone wśród kobiet z PCOS (jedna grupa przyjmowała suplement zawierający cynamon, druga placebo) wykazały, iż dieta zawierająca opisaną tu przyprawę mogła wpłyną m.in. na znaczną poprawę regularności miesiączek.

Po trzecie, siemię lniane jest bogate w tłuszcze (szczególnie w kwasy z grupy omega-3), które niezbędne są do produkcji żeńskich hormonów płciowych.

SKŁADNIKI:

– kasza jaglana

– mleko sojowe

– miód

– cynamon

– siemię lniane (mielone)

Ugotuj kaszę jaglaną na sojowym mleku. Dodaj cynamon, miód i łyżkę siemienia lnianego. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Możesz dodać też dowolne owoce i ulubione posypki (otręby, amarantus, ryż preparowany) – pamiętaj jednak by unikać przetworzonych produktów!

Koktajl z tofu i… buraka!

FullSizeRender(2)

Jak wskazują badania, dieta bogata w białko pochodzenia roślinnego (jest to m.in. tofu) zmniejsza ryzyko wystąpienia wcześniejszej menopauzy. „Jest to niezwykle ważne, bowiem menopauza występuje wtedy, gdy ciało przestaje naturalnie wytwarzać estrogeny i inne hormony płciowe, co zatrzymuje zdolności reprodukcyjne kobiet” – pisaliśmy w naszym portalu >>KLIK<<. Warto przy tym pamiętać, że dotyczy to kobiet. Jeśli zaś chodzi o jedzenie soi przez mężczyzn, może ono pogarszać jakość nasienia. Eksperci podkreślają jednak, że wiąże się to przede wszystkim z bardzo wysokim spożyciem tego produktu.

Ważnym składnikiem są też buraki, w których znajduje się niezwykle potrzebne dla kobiecego organizmu żelazo. Ma ono „duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie komórki jajowej i zarodka„. Amarantus to zaś dodatkowe źródło białka, ale i witamin z grupy B, wapnia, potasu, czy też manganu. Jest to także źródło błonnika, podobnie jak otręby, co korzystnie wpływa na układ trawienny.

SKŁADNIKI:

– tofu

– odrobina ugotowanego buraka lub sok z buraka

– banan

– miód

– imbir w proszku

– otręby

– amarantus

Zmiksuj ze sobą tofu, buraka, banana, imbir i miód. Konsystencja zależy od twoich upodobań. Jeśli śniadanie ma mieć formę koktajlu, dodaj więcej soku z buraka. Jeśli zaś posiłek przyrządzasz z warzywa w całości, w celu rozrzedzenia dodaj wodę.

Może wydawać Ci się to nieco zaskakujące połączenie, ale burak jest wyjątkowo słodkim warzywem. W połączeniu z intensywnymi przyprawami (imbirem) jego smak staje się niemal niewyczuwalny. Banan dodaje zaś nie tylko słodyczy, ale wpływa też korzystnie na konsystencję. Całość posyp otrębami i amarantusem.

Kanapki z jajkiem i awokado

food-2673724_1280

Awokado to przede wszystkim znakomite źródło zdrowych tłuszczów, tak bardzo potrzebnych kobietom do produkcji hormonów. Zawiera ono aż „20-30% NNKT, a do tego znaczące ilości witaminy B6, E oraz C. Ta ostatnia wpływa na długość fazy lutealnej>>KLIK<<

Orzeszki pinii (czy też pestki słonecznika, które możemy wykorzystać wymiennie) również bogate są we wspomniane wyżej NNKT. Co jednak najważniejsze… wspaniale chrupią!

Jajka także dostarczają naszym organizmom tłuszczów, ale znajduje się w nich również niezbędne białko. Co istotne, są one m.in. źródłem witaminy D. Dieta bogata w ten właśnie składnik zmniejsza ryzyko wystąpienia wcześniejszej menopauzy nawet o 17 proc. Okazuje się, że spowalnia ona proces starzenia się jajników. Zaś z punktu widzenia panów, jajka korzystnie wpływają na plemniki – zarówno ich ilość, jak i jakość. Są bowiem także źródłem cynku i selenu.

Pamiętajmy jednak by do kanapek wybierać pieczywo pełnoziarniste. Węglowodany są nam jak najbardziej potrzebne, jako nieocenione źródło energii. Postawmy jednak na produkty o niższym indeksie glikemiczny, ponieważ pomoże ono w zdrowym gospodarowaniu cukrem. Szczególnie wrażliwe powinny być na to panie cierpiące na PCOS.

SKŁADNIKI:

– pieczywo pełnoziarniste

– jajka ugotowane na twardo

– awokado

– orzeszki pinii / pestki słonecznika

– sól, pieprz

Ilość użytych do kanapek składników zależy od poziomu twojego głodu 🙂

SMACZNEGO!
Zobacz też:

3 przepisy polecane w Hashimoto, którymi zdrowo wejdziesz w Nowy Rok!

Katarzyna Miłkowska

Dziennikarka, absolwentka UW. Obecnie studiuje psychologię kliniczną na Uniwersytecie SWPS oraz Gender Studies na UW.